Resmeriţă şi Dumitriu vor desecretizarea contractului de privatizare a Sidex

   Candidaţii pentru Camera Deputaţilor din partea ARD Doruleţ Resmeriţă şi Constantin Dumitriu au anunţat că Alianţa România Dreaptă va face demersuri pentru ca documentul de privatizare a Combinatului Siderurgic de la Galaţi să fie desecretizat. „Atunci când a existat iniţiativa PDL de desecretizare a contractului de privatizare a Sidex, parlamentarii Florin Pâslaru şi Lucreţia Roşca au votat împotrivă. Mai era nevoie doar de un singur vot, dar cei doi au trădat, deşi, iniţial, s-au bătut cu pumnul în piept că vor ca documentul să fie desecretizat. PSD spune că PDL este de vină pentru că lucrurile merg prost, dar este tocmai invers. Am ajuns în situaţia în care se dă afară, iar combinatul se demolează bucată cu bucată”, a declarat într-o conferință de presă Doruleţ Resmeriţă, candidatul ARD pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 din municipiul Galaţi. Cei doi aspiranţi la un fotoliu de parlamentar au precizat că, indiferent de rezultatele alegerilor de duminică, ARD va solicita constituirea unei comisii de anchetă care să verifice condiţiile în care a fost operată privatizarea fostului colos siderurgic de la Galaţi.

 

   Sindicaliştii sunt sceptici

   Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, ne-a declarat că este sceptic în ceea ce priveşte interesul, dar şi dorinţa actualei clase politice „de a vindeca ceva”. „Săptămâna trecută, eu am lansat o invitaţie tuturor candidaţilor la parlamentare pentru a discuta pe diverse teme ce ţin de siderurgie. Au răspuns invitaţiei noastre Doruleţ Resmeriţă, Constantin Dumitriu, Mihai Turcu, precum şi deputatul Bogdan Ciucă, prin intermediul cuiva. Voi colabora cu orice candidat, indiferent de culoarea politică, care doreşte să se implice. Nu îmi fac, însă, iluzii prea mari. Îmi manifest pesimismul căci am tot auzit promisiuni care, ulterior, au fost date uitării”, ne-a declarat Gheorghe Tiber.

 

   În 2009, doi deputaţi de Galaţi au trădat

   O tentativă de desecretizare a contractului de privatizare a Sidex a mai existat în anul 2009, atunci când o comisie de anchetă în acest sens a fost la un pas de înfiinţare, la iniţiativa parlamentarilor PDL. La doar câteva zile după ce au declarat, la unison, la Galaţi, că vor lupta pentru desecretizarea contractului de privatizare a Sidex, deputaţii gălăţeni şi-au menţinut doar în parte aceeaşi poziţie la Bucureşti. Deputaţii PSD Lucreţia Roşca şi Florin Pâslaru au votat împotrivă, un singur vot lipsind pentru înfiinţarea comisiei de anchetă. Din cei 11 deputaţi aleşi în Galaţi, doar patru au votat pentru înfiinţarea acestei comisii - Carmen Axenie, Mihai Boldea (PD-L), Bogdan Ciucă (PC) şi Nicolae Păun (Partida Romilor Pro Europa).

De la semnarea contractului de privatizare a Sidex Galaţi, în 2001, documentul nu a mai fost văzut de nimeni, el fiind apărat de o clauză de confidenţialitate asumată de vânzător (statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) şi de cumpărător (compania miliardarului Lakshmi Mittal). Potrivit AVAS, contractul nu poate fi desecretizat decât cu acordul părţilor semnatare.

   Corina Dobre