Politicienii au reuşit performanţa de a trimite la somn câţiva sindicalişti, în cadrul dezbaterii publice

 

   Cei opt candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României care s-au prezentat la dezbaterea publică, organizată de către sindicaliştii din cadrul Cartel Alfa, au vorbit atât de mult, dar, mai ales, pe lângă subiect, încât au reuşit performanţa de a trimite la somn câţiva lideri de sindicat prezenţi în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. Decorul întunecat, lumina extrem de slabă, frigul din sală, dar şi vorbăraia multă, fără rost şi deloc la obiect a politicienilor au reprezentat ingredientele perfecte pentru ca mai mulţi sindicalişti să moţăie în fotolii ori chiar să tragă un pui de somn pe cinste, în cele trei ore de dezbatere.

 

   USL, PP-DD şi PRM au refuzat un dialog public

   Deşi în cele 13 colegii uninominale din judeţul Galaţi s-au înscris nu mai puţin de 76 de candidaţi, reprezentanţi a şase formaţiuni politice, la dezbaterea publică de marţi s-au sinchisit să se prezinte doar opt dintre aspiranţii la un mandat de deputat ori senator. Doar Constantin Dumitriu, Nicuşor Ciumacenco, Doruleţ Resmeriţă, Mihai Turcu (ARD), Eugen Stamate, Neculina Florea, Marius Munteanu (PER) şi Marian Filimon (UDMR) au acceptat să stea de vorbă cu sindicaliştii. În schimb, niciun candidat al USL, PP-DD ori PRM nu a dat curs invitaţiei salariaţilor din industrie, educaţie, sănătate, administraţie, agricultură, membri ai Cartel Alfa. De altfel, lipsa reprezentanţilor celor trei partide a fost aspru criticată de către Lidia Antoniu – preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi. „Am remarcat faptul că cele trei formaţiuni politice au lipsit. Consider că este lipsă de respect faţă de cetăţeanul de rând. La ei, odată cu trecerea timpului, creşte orgoliul, cresc vanităţile, nicidecum responsabilităţile, aşa cum ar fi normal. De aceea nici nu au venit. Unii se văd deja câştigători şi nu îi interesează, probabil, problemele ridicate de către angajaţii din educaţie, sănătate sau industrie”, ne-a declarat liderul SIP Galaţi.

 

   Politicienii au reconfirmat: se pricep să vorbească mult şi fără rost

   Chiar dacă au vorbit mult, de cele mai multe ori nereuşind să se încadreze în cele cinci minute alocate, cei mai mulţi dintre candidaţii ARD, PER şi UDMR nu s-au prezentat în faţa sindicaliştilor cu soluţii concrete, coerente şi pertinente pentru redresarea şi dezvoltarea educaţiei, sănătăţii sau a economiei. Cu excepţia lui Constantin Dumitriu, lui Doruleţ Resmeriţă, lui Marian Filimon şi a lui Marius Munteanu, aspiranţii la un fotoliu de parlamentar s-au mulţumit doar să citeze din statistici cu privire la dezastrul din domeniile de activitate ale sindicaliştilor. De altfel, atât Lidia Antoniu, cât şi Romică Gîrneaţă – preşedintele Cartel Alfa au recunoscut că politicienii nu şi-au făcut lecţiile: „30% din ce s-a spus reprezintă lucruri interesante. Suntem suprasaturaţi de analize, am fi vrut soluţii, nu radiografie. Lipseşte o viziune de dezvoltare. Ar fi trebuit să studieze un pic mai mult, înainte de a veni aici”, ne-a spus Lidia Antoniu.


   Ciumacenco a şocat auditoriul

   Nicuşor Ciumacenco a reuşit să şocheze audienţa şi, în acelaşi timp, să primească aplauzele membrilor de sindicat prezenţi în sală, după un discurs sincer, deloc la obiect, dar încărcat de previziuni sumbre. „Nu cred că vreun sistem politic are capacitatea de a reforma ceva în România. Avem parte numai de minciună şi manipulare. Nu o să vă spun să mă votaţi, nu o să vă cer nimic. 2013 va fi un an foarte greu, cel mai greu de după 1990 (...) Sistemul în sine este greşit, permite ca în Parlament sau în administraţie să ajungă cine nu trebuie. În 2013, sistemul va pica, măştile vor pica. Cei mai mulţi vor vota USL. Eu îi cunosc pe aceştia, am fost la ei. Nu am făcut compromisuri şi am plătit. În patru ani, cât am fost viceprimar, nici măcar un parlamentar nu a venit la uşa mea să ceară ajutor pentru măcar un cetăţean din colegiul lui. Nu vă voi promite că dacă ajung în Parlament viaţa dumneavoastră va fi mai frumoasă, însă voi încerca în permanenţă un dialog cu dumneavoastră. În spatele unei sigle frumos colorate se pot ascunde monştri”, a spus Ciumacenco.

   Corina Dobre