În prag de alegeri, PSD-iştii din sănătate şi administraţie au redeschis spitalul din Iveşti

   Pe ultima sută de metri a campaniei electorale, partidele angrenate în lupta pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României trag tare să puncteze la capitolul imagine. Dacă, în municipiul Galaţi, liberalul Marius Stan a ales să ofere o pomană de ciorbă de peşte din bani publici, în judeţul Galaţi PSD-iştii din Sănătate şi din Consiliul Judeţului au redeschis, joi, Spitalul din Iveşti. Închis în luna aprilie a acestui an, ca urmare a unei decizii a Guvernului prin care unităţii medicale i s-a retras dreptul de a mai primi bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, unul dintre cele mai vechi spitale din judeţ (125 de ani) a fost transformat în Secţia externă de Boli Cronice a Spitalului Judeţean.

 

   Unitatea medicală funcţionează fără personal legal

   Pentru că alegerile bat la uşă, conducerea Consiliului Judeţului şi cea a Spitalului Judeţean nu au mai aşteptat să pună la punct organigrama unităţii medicale, astfel că, în acest moment, potrivit fostului manager, Secţia de Boli Cronice, deşi dechisă, nu are personal medical. „Spitalul funcţionează acum ca Secţie exterioară de Boli Cronice a Spitalului Judeţean. Este prematur să vorbim despre organigramă, pentru că abia astăzi s-a redeschis, iar aceasta va fi stabilită de către conducerea Spitalului Judeţean. Eu am discutat cu autorităţile pentru a fi reangajate pe posturi cadrele medicale care au activat înainte în spital. După închiderea acestuia, multe dintre infirmiere, îngrijitoare şi asistente au rămas şomere. Lipseşte personalul, în acest moment. Probabil, nu va mai exista manager sau director, având în vedere că spitalul funcţionează ca secţie a Judeţeanului. Cred că va exista doar un şef de secţie în funcţie de conducere”, ne-a declarat doctorul Sorin Baican, fostul manager al Spitalului din Iveşti. Personalul care a activat în cadrul spitalului are de încasat restanţe salariale de aproximativ 250.000 de lei, în această sumă fiind cuprinse şi contribuţiile către sănătate, şomaj şi pensii.

 

   „Nu vreau să comentez de ce astăzi”

   Deşi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a propus ca spitalul să fie transformat într-un centru medico-social, întrucât judeţul Galaţi are extrem de mare nevoie de astfel de unităţi, Consiliul Judeţului şi Spitalul Judeţean au optat pentru o Secţie externă de Boli Cronice. „Nu voi comenta de ce s-a deschis tocmai astăzi şi nu peste două săptămâni sau o lună. Consiliul Judeţului împreună cu conducerea Spitalului Judeţean au hotărât o reorganizare. Aici au inclus şi spitalul de la Iveşti. Numărul total de paturi este tot de 1.222, pentru că au fost reduse cele nerentabile pentru a putea fi inclusă această secţie. Era păcat ca acel spaţiu, reabilitat cu foarte mulţi bani, să fie lăsat în paragină. Redeschiderea secţiei este un prim-pas. Trebuie, în primul rând, aprobarea Ministerului pentru noua structură. DSP a acordat aviz în acest sens. Nu mi se părea normal să privăm 50.000 de locuitori de servicii medicale. Mi-aş fi dorit ca spitalul să fie transformat într-o unitate medico-socială. Aceasta a fost propunerea mea, pentru că avem foarte mare nevoie de astfel de unităţi, dar nu mi se pare rea ideea unei secţii exterioare”, ne-a declarat doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Surse din administraţie ne-au spus că la redeschiderea spitalului au fost prezenţi, printre alţii, social-democraţii Nicolae Bacalbaşa (preşedintele CJ), ministrul Dan Nica (preşedintele PSD) şi doctorul Aurel Nechita (decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi preşedintele Colegiului Medicilor), ambii candidaţi pentru un mandat de deputat.

   Corina Dobre