Nebuloasa Oţelul ”călărește” două locuri în clasamentul Ligii I

   Poziţia echipei de fotbal Oţelul Galaţi în clasamentul la zi din Liga I rămâne o necunoscută. Dacă, în unele clasamente, se ţine cont de penalizarea de două puncte şi trupa pregătită de Viorel Tănase ocupă locul 15, în altele, care nu iau în considerare depunctarea, Oţelul este trei locuri mai sus. Singura certitudine o reprezintă faptul că gălăţenii au epuizat, in acest moment, toate contestaţiile depuse la forurile de resort din ţară şi s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

 

   Decizia – veche din luna mai

   Cronologic, lucrurile s-au derulat astfel: Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a decis, pe data de 30 mai a.c., penalizarea echipei Oţelul Galaţi cu două puncte, în sezonul 2011-2012, pentru datorii de 1,25 milioane de euro către un impresar. La acea dată, conducătorul echipei era încă Marius Stan care recunoştea: "Anticipam acest lucru, este voinţa acţionarilor care refuză cu bună ştiinţă să plătească datoriile către impresari, alţi oameni de afaceri care ne-au creditat sau furnizori. 
Vor mai veni tăvălug, peste noi, astfel de decizii. Din păcate, personal nu am ce face. Aceşti acţionari vor să distrugă clubul şi încet, încet reuşesc acest lucru. 
Sunt datorii recunoscute de noi, pe care acţionarii refuză să le plătească, deşi banii sunt în cont.” Cum datoria nu au fost platită până pe 24 iulie, galaţenii au riscat o a doua penalizare de încă 8 puncte, pentru aceeaşi datorie. Până la urmă, banii au fost viraţi în contul impresarului Ionel Coduban chiar în ultima clipă şi Oţelul a evitat o a doua depunctare similară, practic, cu retrogradarea. La vremea respectivă se năştea o altă întrebare referitoare la originea datoriei, deoarece mereu conducerea echipei se lăuda că transferă numai jucători liberi de contract. În plus, impresarul respectiv a continuat, în toată această perioadă, să deruleze afaceri cu clubul gălăţean, în ciuda datoriei. Cel mai concludent exemplu este cel al lui Bruce Inkango, adus la Galaţi tot de Ionel Coduban.

 

   Argumente pro şi contra

   Încă de la sosirea sa la club, în calitate de consilier pe probleme de fotbal al primarului Marius Stan, Narcis Răducan a susţinut că ridicarea penalizării de două puncte este o chestiune pur formală. Cu acest lucru n-au fost de acord membrii diferitelor comisii din cadrul FRF, care au menţinut penalizarea. În disperare de cauză, după preluarea clubului de consorțiul The Nova Group, patronat de Grigore Adamescu, noul director general Narcis Răducan a atacat decizia la TAS. Pentru ridicarea suspendării, gălăţenii vin cu argumentul cuceririi punctelor pe teren, dar şi a unei încercari de sabotare din partea vechilor acţionari, în timp ce argumentele contra sunt asumarea datoriei şi recunoaşterea faptului că depunctarea s-a făcut pentru întârzierea plăţilor. Suporterilor oţelari nu le rămâne de făcut altceva decât să spere că forul legislativ suprem le va da câştig de cauză. Oricum, pentru competiţia internă n-ar fi o premieră ca ierarhiile să fie stabilite la masa verde.

   Sorin Gheorghe