Dacă Galațiul ar avea DNA – subprefectul Mihai Manoliu ar fi anchetat pentru Touaregul dat primarului StanGălățenii se uită peste gard la alte secții teritoriale ale DNA care anchetează afacerile veroase ale administrațiilor locale respective. Informația privind anchetarea primarului Iașiului în legătură cu achiziționarea unor autoturisme de lux la Poliția Locală, mașini care au fost folosite apoi de edilii șefi ai urbei moldovene, ne-a amintit de faptul că această șmecherie administrativă s-a produs și la Galați. În anul 2015, presa gălățeană a consemnat faptul că directorul Poliției Locale, Mihai Manoliu, actualul subprefect al județului, i-a pus la dispoziție șefului său, primarul Marius Stan, un autoturism de teren Volkswagen Touareg, în valoare de peste 70.000 de euro (http://www.nepasadegalati.ro/politic/2240-cavalerul-templier-mihai-manoliu-i-a-adus-ofrand%C4%83-st%C4%83p%C3%A2nului-marius-stan-un-vw-tuareg.html). Mai mult, alte două autoturisme achiziționate din fondurile Poliției Locale Galați au fost puse la dispoziția unor directori din apropierea primarului Stan: o Dacia Dokker, pentru Tincuța Vrabie, și un Duster, pentru Ioan Stadoleanu. Ultimul avea în dotare, pe Duster, și luminile dinamice specifice Poliției, flash-uri care au mai ridicat prețul mașinii achiziționate din bani publici.

După cum afirmă publicația ”Reporter IS”, în cazul Chirica, șmecheria privind achizițiile de autoturisme de lux pentru primari s-a făcut speculând cadrul legislative: ”Timp de patru ani, administrațiile locale din România avuseseră interdicție la achiziția de mașini și mobilier nou, măsură impusă de Guvernul Boc după declanșarea crizei economice, soldată cu o scădere dramatică a veniturilor publice. Dar, în noiembrie 2012, imediat după instalarea noului Guvern USL, interdicția a fost anulată, cu o mențiune importantă: primăriile puteau cumpăra mașini cu o capacitate a motorului de maxim 1,6 l și cu un preț maxim de 18.000 de euro, inclusiv TVA. În Hotărârea de Guvern, erau exceptate, însă, de la aceste limitări Armata, organele de ordine publică și cele de siguranță națională. Poliția Locală putea cumpăra astfel mașini mai puternice și mai scumpe decât cele impuse primăriilor”.

Deturnarea de fonduri a fost sesizată de DNA Iași, instituție care a inițiat un dosar penal în acest sens. La Galați, doamnele de la DNA sunt preocupate de liniștea administrației locale și n-au îndrăznit să-i deranjeze pe cei care au inițiat și care au semnat actele pentru această deturnare de fonduri.

S.Ț.