Trădările politice şi Poliţia netezesc drumul puşcăriabilului Durbacă spre Primăria Galaţi   În loc să fie alungat „cu pietre” din politica gălăţeană, fie şi în ultima clipă, după „momentul Colectiv”, Eugen Durbacă zburdă spre al treilea mandat de primar. Asta, pe fondul prostiei politicienilor gălăţeni, care joacă tare cu „arma trădării” propriului candidat, dar şi a autorităţilor oarbe la manevrele populiste ilegale ale susţinătorilor lui Durbacă.

   Lipsa programelor politice atractive pentru Galaţi, corelată cu o lipsă de imaginaţie evidentă reflectată în campaniile electorale ale principalelor partide, fac ca promisiunile tătukului roşu să-l aducă pe acesta la vârful sondajelor de opinie. În ultimele zile, tot mai des se vorbeşte de întâlniri de taină ale combinagiilor politici locali. Vineri, 27 mai a.c., la hotelul Mercur a avut loc o întâlnire între şeful PSD, Dan Nica, şi cel al PNL, Victor Paul Dobre. Dacă luăm în calcul şi informaţiile parvenite din cele două partide, care arată că o bună parte dintre activişti şi-au părăsit candidaţii, este evident că Nica şi Dobre au pus la cale o trădare politică, în stilul lor caracteristic. Întâlnirea de taină a fost confirmarea faptului ştiut de la începutul campaniei electorale: că în cele două partide se practică arta tradării propriului candidat.

   Tot vineri, un echipaj de Poliţie s-a făcut că nu vede un miting ilegal organizat de susţinătorii lui Durbacă de la ALDE în parcarea din faţa fostului complex comercial „Francezi”. Cei aproximativ 50 de gălăţeni care căscau gura la promisiunile deşănţate ale lui Durbacă, transmise de activiştii ALDE, erau „adăpaţi” cu sucuri depozitate în autoturismul cu numărul de înmatriculare GL 75 CCB. Un grup de tineri liberali, care împărţea ziare în zonă, a sesizat Poliţia prin serviciul 112. Echipajul sosit la faţa locului l-a amendat pe tânărul care a telefonat şi a semnalat mitingul neautorizat, pe motiv că:”Îţi permiţi să crezi că se dă mită electorală de faţă cu noi?”. Asta, în timp ce activiştii ALDE, după cum se vede pe filmarea de la faţa locului, le replicau: „Aşa cum voi le împărţiţi ziare, aşa le dăm şi noi sucuri!”. Mitingul de vineri face parte dintr-o serie de ilegalităţi ale susţinătorilor mamutului politic Eugen Durbacă (http://www.nepasadegalati.ro/politic/2447-tatukul-rosu-eugen-durbaca-a-pornit-hoardele-de-pomanagii-pentru-dezastrul-galatiului.html )

   Întoarcerea în timp pe care ne-o „oferă” candidatura puşcăriabilului Durbacă este posibilă, în primul rând, prin complicitatea autorităţilor. Dosarul penal disjuns cu ani în urmă din cel supranumit „Aviasan” zace de ani buni prin fişetele DNA. Şi nu este primul dosar dispărut al lui Durbacă. La prima candidatură pentru funcţia de primar al Galaţiului, în 1992, Durbacă a mai scăpat de un dosar în care trebuia să facă ani grei de pârnaie. El a fost condamnat, în 1992, la mai multe pedepse cu închisoarea ce totalizau cinci ani şi jumătate. Cea mai mare condamnare, dată de un complet al Judecătoriei Galaţi, a fost de trei ani, pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice”. Eugen Durbacă, în calitate de director al Întreprinderii de Utilaje Grele pentru Construcţii Galaţi (IUGCG), a dispus abuziv de patrimoniul societăţii, „efectuînd operaţiuni ce prin justificări menite să creeze aparenţa legalităţii au permis deturnarea unor importante sume de bani şi valori materiale”. Însă, dosarul de recurs, format din cinci volume şi înregistrat cu nr. 860/1992 la Tribunalul Galaţi, a dispărut complet. Deşi la fostul Tribunal Suprem Bucureşti apare un dosar de strămutare a procesului (nr.913/1992), respins apoi de Curtea Supremă, dosarul propriu-zis s-a pierdut undeva între Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Galaţi, tocmai la timp ca Durbacă să poată participa la alegerile din acel an şi să obţină primul mandat de primar.

 

   Sorin Ţiţei                                                                                          Trădările politice şi Poliţia netezesc drumul puşcăriabilului Durbacă spre Primăria Galaţi