Autoritățile mimează că sunt șocate de apariția cărnii de cal în comerțul gălățean

   Descoperirea unor schelete de cabalină pe malul lacului Brateș a înviorat autoritățile locale, care au fost ocolite de scandalul european al cărnii de cal. Samsarii de carne de cal sunt tolerați în Galați de ani buni, dar prefectul Emanoil Bocăneanu, în cor cu directorul Direcției Sanitar Veterinare și șefii Poliției, Situațiilor de Urgență și Mediului, se arată șocați și amenință cu anchete ”la sânge”.

   De peste 15 ani, cel puțin două rețele care comercializează carne de cal se bat pe piața locală și beneficiază de protecție din partea directorilor DSV care s-au succedat în această perioadă. În urmă cu vreo 12 ani, atunci când Doina Polemis îi luase locul lui Viorel Gheorghiță la direcția DSV Galați, au apărut primele semnale că piața este prea mică pentru ”furnizorii” de carne de cal. Atunci, directoarea Polemis, care îi proteja afacerile lui Dumitru Nicolae, zis Bostănaru, patronul Top Fish și ”comersant” de carne de cal, a confiscat o tonă de carne scoasă la vânzare de clanul Sefer. În acea perioadă, clanul Sefer, samsari de carne de cal care locuiesc în apropierea lacului Brateș, era sub protecția lui Viorel Gheorghiță, proaspăt debarcat de la conducerea DSV. Lovitura concurenței s-a încheiat cu confiscarea a 1.000 kg de carne, prezentată drept vită, din camera frigorifică a magazinului International Market. Suspiciunile privind activitatea ilegală a clanului Sefer au fost întărite de faptul că, la domiciliul lui Viorel Sefer, au fost descoperite 400 kg de carne, despre care acesta a declarat că a cumparat-o pentru propria alimentație. Apoi, în apropierea locuinței acestuia, pe malul lacului Brateș, au fost descoperite resturile a zece cai sacrificați. Ancheta demarată atunci de inspectorii DSV a dus la concluzia că Viorel Sefer a tranșat cei zece cai, introducând carnea la vânzare, fară documente legale, pe piața Galațiului. Tot atunci s-a descoperit că rețeaua Sefer beneficia și de serviciile unor doctori veterinari.

   După revenirea doctorului Viorel Gheorghiță la conducerea DSV, acesta l-a preluat sub aripa sa protectoare pe Bostănaru, fără să sacrifice rețeaua Sefer, până la arestarea celor doi, Gheorghiță și Bostănaru. În toată această perioadă, din vânzarea ilegală a cărnii de cal s-au ”hrănit” polițiști, procurori, politicieni, medici veterinari și alte categorii socio-profesionale care ar fi trebuit să stopeze fenomenul. După căderea lui Viorel Gheorghiță, rețeaua Sefer a rămas, probabil, lideră de piață în domeniu, dovadă fiind faptul că resturile animale au fost descoperite tot în apropierea casei samsarilor, pe malul Brateșului, acolo unde traficanții de carne depozitează resturile de peste 15 ani.

   S.Ț.