Mizeria crâncenă din județul Galați – în vizorul Gărzii de Mediu

   Galațiul ascunde gunoiul sub preș. Aceasta este, pe scurt, concluzia comisarilor Gărzii de Mediu, după ce au efectuat un control privind modul de gestionare a deșeurilor nepericuloase și periculoase, dejecțiilor animale, la nivelul administrațiilor publice locale. În plus, s-a constatat că, în multe cazuri, salubrizarea este făcută direct de către unitățile administrativ-teritoriale sau prin terți, fără a deține însă și autorizație de mediu.

 

   Colectarea gunoiului din „poartă în poartă”

   În ceea ce privește modul de gestionare a deșeurilor menajere, s-au constatat următoarele deficiențe: colectarea și transportul se face în sistem din „poartă în poartă” de către serviciile publice de salubrizare a localităţilor, deși aria de acoperire în județul Galați a serviciilor de salubrizare este 100 %, nu s-a implementat un sistem integrat de colectare şi transport a deşeurilor municipale. Din verificările făcute, s-a constatat că nu există platforme de compostare a deșeurilor biodegradabile funcționale. De asemenea, nu au fost înregistrate acțiuni de încurajare a compostării deșeurilor vegetale în propriile gospodarii, în zonele rurale, în timp ce cantitățile de compost de la stațiile de compostare autorizate nu sunt valorificate ca pământ vegetal pentru spații verzi sau folosite în agricultură. „Pentru eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate și nerespectarea obligațiilor privind colectarea separată a biodeşeurilor, am aplicat un număr de nouă amenzi primăriilor din Tg. Bujor, Scânteiești, Corod, Barcea, Matca, Vânători și Măstăcani. Valoarea amenzilor este de 138.500 lei”, a precizat Mărioara Gătej, comisar-șef Garda de Mediu Galați.

 

   Bătaie de joc pe bani publici

   Deși în urmă cu aproape un an, la nivelul municipiului Galați, a fost implementat proiectul ISPA denumit „Management integrat al deşeurilor urbane solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi”, în valoare de 23 de milioane de euro, salubrizarea orașului lasă mult de dorit. De exemplu, comisarii de mediu au constatat deficiențe privind: nerespectarea lucrărilor pe căile de circulaţie, pe care este necesară executarea măturatului manual sau mecanic, precum și nesalubrizarea corespunzătoare a punctelor de colectare. De foarte multe ori, pubelele sunt distruse iar gunoiul din ele se revarsă de jur împrejur. Comisariatul Județean Galați a aplicat sancțiuni contraventionale atât Primăriei (25.000 lei) cât și Serviciului Public Ecosal (50.000 lei). „Municipalitatea - în calitate de titulară a proiectului ISPA <<Managementul integrat al deșeurilor urbane solide>> nu a respectat prevederile HG nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, cu privire la măsurile de diminuare a dispersiei deșeurilor ușoare, iar Serviciul Public Ecosal nu a realizat la termen măsurile stabilite in controlul efectuat în august 2012”, se precizează în raportul Gărzii de Mediu.

   Lucian Constantin