Consiliul Judeţului i-a făcut cadou societăţii Tancrad peste 500.000 de lei pentru lucrări fictive

   Una dintre societăţile de casă ale democrat-liberalilor şi social-democraţilor din Galaţi şi Brăila, Tancrad SRL, a primit cadou din partea Consiliului Judeţului Galaţi nu mai puţin de 534.744,48 de lei pentru lucrări efectuate doar pe hârtie. Firma, abonată de ani buni la banul public prin nenumărate contracte de asfaltare şi construcţii civile, a încasat aceşti bani, în anul 2011, pentru o serie de lucrări neexecutate la noul sediu al Consiliului Judeţului Galaţi. Conform unui raport al Camerei de Conturi Galaţi, întocmit în urma unui control efectuat în luna septembrie a anului trecut, fosta conducere a Consiliului Judeţului Galaţi a decontat societăţii Tancrad, din bani publici, contravaloarea unor lucrări neexecutate. Este vorba despre „420 de metri pătraţi panouri despărţitoare lemn stratificat sau lucrări executate suplimentar în compensarea celor constatate lipsă, dar pentru care nu există dispoziţie de şantier şi nici documentaţie tehnică avizate de proiectantul lucrărilor. De asemenea, recepţia efectuată la terminarea lucrărilor nu reflectă realitatea efectuării lucrărilor de construcţii, potrivit prevederilor Contractului de lucrări nr. 7709/03.11.2010 şi ale Actului adiţional nr. 1/18.11.2011, încheiate cu S.C. Tancrad S.R.L. Galaţi”, se arată în raport.

   Consiliul Judeţului Galaţi este suspectat şi de fals în înscrisuri oficiale, întrucât în procesul verbal de recepţie, la finalizarea lucrărilor, instituţia a menţionat şi prezenţa unui reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcţii, fără ca acesta să confirme participarea prin semnătură. „Comisia de recepţie nu a examinat toate lucrările aşa cum au fost prevăzute în contractul şi actul adiţional încheiat între investitor şi executant, astfel că nu au fost consemnate eventuale observaţii în procesul-verbal de recepţie, referitoare la lucrările neexecutate sau executate fără documentaţie tehnică. Nu există în toate cazurile acordul scris al beneficiarului/investitorului privind necesitatea lucrărilor suplimentare, cât şi renunţarea la unele lucrări. Lucrările suplimentare înscrise în situaţiile de lucrări, considerate de către constructor în compensarea celor constatate lipsă, nu au fost executate pe bază de dispoziţie de şantier avizată de proiectantul lucrărilor şi verificată de către un verificator de proiecte atestat în condiţiile legii, la fel şi în cazul lucrărilor la care s-a renunţat. Dirigintele de şantier nu a verificat cantităţile de lucrări executate”, au concluzionat inspectorii Camerei de Conturi. Aceştia au estimat, în urma neregulilor constatate anul trecut în ograda Consiliului Judeţului, un prejudiciu ce se ridică la 1.338.000 de lei.

 

   Banii publici, aruncaţi pe chefuri la restaurant şi sporuri ilegale

   În timp ce Consiliul Judeţului Galaţi a ales să facă praf sute de mii de lei din bani publici cu un „gest de caritate” faţă de Tancrad, 20 de primării din judeţ au cheltuit milioane de lei pe mese la restaurant şi acţiuni de protocol, sporuri şi prime ilegale acordate funcţionarilor publici, dar şi majorări salariale făcute pe genunchi. Primăriile Bereşti-Meria, Buciumeni, Cuza Vodă, Drăguşeni, Fârţăneşti, Jorăşti, Lieşti, Măstăcani, Negrileşti, Nicoreşti, Piscu, Poiana, Scânteieşti, Suhurlui, Ţepu, Tudor Vladimirescu, Tuluceşti, Vânători, Vlădeşti şi Târgu Bujor au prejudiciat bugetele locale cu peste nouă milioane de lei.

   Cele mai mari prejudicii au fost descoperite de către inspectorii Camerei de Conturi, conform rapoartelor, la primăriile comunelor Piscu (prejudiciu estimat la 2.269.000 de lei), Măstăcani (prejudiciu estimat la 1.179.000 de lei), Nicoreşti (prejudiciu estimat la 915.000 lei), Negrileşti (prejudiciu estimat la 725.000 de lei), Vlădeşti (prejudiciu estimat la 679.000 de lei) şi Suhurlui (prejudiciu estimat la 626.000 de lei).

   Corina Dobre