Colectiv – ziua în care am aflat cum ucide corupțiaAu trecut deja doi ani de la Colectiv. Neputința pe care am trăit-o în acele zile și revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria mea. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci și o trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Și cu durerea omului rănit, am strigat tare că nu vom renunța până în ziua în care murim. 

Așa am ajuns, o mare de oameni să fim agenți ai schimbării. Să manifestăm, să dezbatem cu prietenii, să vociferăm când guvernanții greșesc și să semnăm primele petiții pe Declic pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă. Să ne unim forțele într-o comunitate.

Azi, după aproape doi ani, angoasa e mai acută ca niciodată. Politicienii vor să uităm de Colectiv și de spiritul civic care s-a trezit în rândul generației noastre. Corupții țării vor să ne întindă limitele la maxim, să propună legi revoltătoare - de la fărădelegea minelor la subminarea sistemului de justiție. Ne vor copleșiți.

30 octombrie e momentul când ne amintim ce ne-a adus împreună pe noi, cei peste 250.000 de cetățeni ai comunității Declic. Și la fel de important, să le spunem celor din jur că nu ne putem opri la jumătate de drum. Următoarele luni vor fi critice pentru democrația din țara noastră. 

Zilele acestea vor avea loc peste 20 de evenimente de comemorare în toată țara. Ia cu tine o lumânare și altătură-te acestora. Hai să ne aducem împreună omagiul pentru cei pierduți la Colectiv. Și tot atunci, să ne reamintim că e nevoie să rămânem uniți și să continuăm lupta pe care am început-o împotriva corupției.

Da, iau și eu parte

Conștiinta odată deșteptată după Colectiv ne-a făcut să insistăm pentru dreptate. Și atunci guvernul Ponta și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au demisionat. În momentul în care corupția și-a arătat din nou colții, și OUG 13 a apărut din neant, ne-am revărsat pe străzi și ne-am spus cuvântul. Am știut chiar de atunci că lupta împotriva corupției nu e încheiată.

Victorii permanente împotriva corupției probabil că nu există. Democrația cere o implicare continuă și obositoare. Deciziile bune trebuie păzite, iar încercările de subminare a justiției trebuie oprite pas cu pas. 

Generația din care facem parte poate și știe cum să pună piedici serioase în calea corupției.Mergând pe acest drum, soarele va răsări cu siguranță pe strada noastră. Însă trebuie să parcurgem această călătorie la fel de mulți câți am fost atunci când am început-o. De fiecare dată când ne împărtășim opiniile și schimbăm păreri slăbim corupția. De fiecare dată când participăm la un protest punem o piedică în calea uitării și a corupților. De fiecare dată când vom face aceste lucruri împreună, vom avea o șansă. 

Zilele acestea, aprindem o lumânare pentru cei care au murit la Colectiv.
Și nu uităm ce ne-a adus împreună.

Colectiv nu se poate să fi fost degeaba! 

Roxana, Antoniu, Claudia, Dan, Jani, Luminița, Raluca, Sorana și Tudor

PS: După Colectiv, am înțeles, fiecare în parte, că suntem responsabili pentru ce se întâmplă în societate. În această toamnă ne așteaptă un moment decisiv în lupta împotriva corupției: modificarea legilor justiției. Ne vom înarma cu energie și cu convingerea că această luptă merită purtată. Dacă vrei, poți să fii printre primii semnatari ai petiției Toți pentru justiție pe care o lansăm zilele acestea.