Scrie-i lui Dacian Cioloș pe facebook despre Roșia MontanăÎn mai puțin de 48 de ore, peste 8.500 de cetățeni am semnat apelul adresat prim-ministrului Cioloș pentru asumarea dosarului Roșia Montană pentru UNESCO. Petiția a fost transmisă deja Secretariatului General al Guvernului și solicitarea noastră a ajuns până la Dacian Cioloș. Cu toate acestea, tăcerea e de aur și prim-ministrul tace în continuare.

Scrie-i acum lui Cioloș pe pagina sa de facebook

Presa relatează deja despre opiniile divergente din interiorul Guvernului privind dosarul Roșia Montană. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a scris inclusiv un comentariu pe facebook, pe care ulterior l-a șters, prin care își arăta poziția: “Înţelept ar fi să nu se ia nicio decizie. Depunerea dosarului de către statul român e o poziţionare care vine mănuşă în procedura arbitrală”. La polul opus este stă declarația ministrului Culturii, Corina Șuteu: “Ministerul Culturii a pregătit cel mai solid dosar de până acum al României la UNESCO”.

În ultimele zile ale mandatului Guvernului Cioloș, lobby-ul industriei miniere amenință cu arbitrajul internațional îndreptat împotriva României pentru a împiedica asumarea guvernamentală a dosarului Roșia Montană pentru UNESCO. Este o practică comună în întreaga lume, însă determinarea lui Dacian Cioloș de a lua decizia corectă pentru protejarea patrimoniului cultural, poate încă să îngenuncheze presiunea corporațiilor.

În sprijinul unei astfel de decizii vine și opinia juridică a avocatului Laurens Ankersmit, specializat în drept internațional, al reputatei organizații Client Earth:"Procesul de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial nu poate fi blocată datorită pretențiilor formulate de Gabriel Resources în arbitrajul internațional deschis împotriva Statului Român. Tratalele bilaterale de investiții semnate de Romania cu Marea Britanie și Canada nu conferă investitorilor niciun control asupra unor asemenea nominalizări".

Scrie-i acum lui Dacian Cioloș pentru a-l încuraja să ia decizia corectă și pentru a nu se lăsa subjugat de voința industriei miniere. Spune-i și tu că patrimoniul este obiectiv de interes național, iar protejarea lui nu trebui să fie subordonată intereselor de afaceri ale corporațiilor. Cu cât mai mulți dintre noi îi voi scrie, cu atât vocea noastră va fi mai puternică.

Scrie-i un mesaj sau un comentariu pe pagina de facebook a lui Dacian Cioloș

Roxana Pencea și echipa de-clic