Preşedintele FIJ, Jim Boumelha, va susţine revendicările jurnaliştilor români în faţa instituţiilor internaţionale

   Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha, a participat vineri, 26 aprilie a.c., la dezbaterea "Presa în criză. Modele de business în instituţiile media" organizată deAgenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind. Acesta a discutat despre influenţa crizei economice asupra existenţei şi evoluţiei mass-media, de susţinerea financiară a instituţiilor de presă şi modificările ce se impun a fi făcute în legislaţie în cazul instituţiilor publice media. Referitor la  criza din  mass-media, preşedintele FIJ a susţinut că a fost accelerată de criza economică şi că a apărut cu mult timp înaintea acesteia.  "Jurnalismul digital face ca ziarele şi televiziunile să înceapă să dispară. Accesul la internet este gratuit şi facil. Revoluţia internetului a ajutat, practic, la declinul presei tradiţionale. Jurnalismul, în lume, trebuie reinventat ", a adăugat Jim Boumelha. Preşedintele FIJ a subliniat că Guvernul are datoria să sprijine jurnalismul. El a arătat că există şanse foarte mari de reuşită pentru jurnalismul care se practică în România. "Observăm cum ziare care luptă să supravieţuiască au îmbrăţişat varianta digitală. Am observat entuziasmul şi oameni care doresc să investească în viitorul presei din România", a spus Jim Boumelha.

 

   Soluţiile de salvare a industriei de media - transmise Guvernului şi Parlamentului

   Preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, a prezentat soluţiile propuse de FRJ MediaSind, Patronatul Presei din România, Active Watch, Sindicatul Unit al Salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Regia Autonomă Monitorul Oficial, Sindicatul 2002 al Salaria’ilor din Societatea Română de Televiziune, Sindicatul Jurnaliştilor Profesionisti din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Federaţia  Artiştilor Interpreţi din România şi alte organizaţii ale societăţii civile pentru rezolvarea problemelor din mass-media, soluţii care au fost transmise premierului Victor Ponta şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.

   Prin acest demers, organizaţiile societăţii civile au solicitat eliminarea din strategia naţională de apărare a  ţării a prevederilor referitoare la vulnerabilitatea presei la siguranţa statului, depolitizarea conducerilor instituţiilor publice din mass-media, modificarea HG nr 1260/2011, pentru ca sectoarele „Mass-Media” şi „Cultură” să fie  considerate sectoare distincte ale economiei naţionale, astfel încât jurnaliştii să nu piardă drepturile obţinute prin contractul colectiv din mass-media, clauza de conştiinţă, Codul deontologic, etc.,  modificarea Legii de organizare a ANP AGERPRES pentru ca salariaţii acestei instituţii să primească aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi angajaţi din mass-media, modificarea legislaţiei muncii pentru deblocarea funcţionării dialogului social, anchetarea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune pentru abuzurile săvârşite împotriva unui sindicat al instituţiei, acordarea industriei de media a aceloraşi facilităţi fiscale existente în Uniunea Europeană, redeschiderea reţelei de distribuţie RODIPET şi altele.