Prin lansarea programului ”The National Cancer Moonshot” - liderii mondiali din medicină au declarat război cancerului    Programul american”The National Cancer Moonshot”, coordonat de vicepreședintele SUA Joe Biden, își propune să accelereze lupta împotriva unuia dintre cei mai de temut dușmani ai omenirii, cancerul. Obiectivul este ambițios: în următorii cinci ani, eforturile pentru identificarea unui tratament pentru cancer să fie dublate. Cu alte cuvinte, 10 ani de cercetări în acest domeniu să fie comprimați în numai 5.

   Lansat la începutul anului de către președintele SUA Barack Obama, programul ”The National Cancer Moonshot” reprezintă angajamentul Statelor Unite ale Americii de a aloca 1 miliard de dolari pentru cercetarea cancerului și descoperirea unor modalități de prevenire și tratare a maladiei. Această nouă inițiativă se concentrează în special asupra dezvoltării vaccinurilor, asupra detectării precoce a cancerului și a noilor abordări pentru eradicarea bolii, cum ar fi imunoterapia. Cu acest program, Statele Unite ale Americii vor să dea semnalul de începere a unei campanii mondiale de luptă susținută împotriva acestei boli.

   ”În cele opt ore cât durează întâlnirea noastră, mai mult de 1.500 de americani și familiile lor vor auzi cele mai grele cuvinte: ai cancer”, a declarat Freda Lewis-Hall, Chief Medical Officer Pfizer, prezentă la summit-ul organizat de Universitatea Howard din Washington în cadrul acestui program. ”În ultimii 36 de ani,s-au făcut progrese fabuloase în medicină, dar aceste progrese sunt mici față de ceea ce ne propunem să facem de acum înainte. Acum și numai acum este cel mai bun moment să acționăm. Pentru că acum este tot ce avem”, a adăugat  Freda Lewis-Hall.

   Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul este principala cauză a mortalității în lume, cu peste 14 milioane de cazuri noi și 8.2 milioane decese cauzate de cancer în 2012[i]. Cu patru ani înainte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima un număr de  12,7 milioane de cazuri noi şi 7,6 milioane de decese. Cele mai frecvente cazuri de cancer diagnosticate în rândul bărbaților sunt cancerul de plămâni, de prostată, colorectal, de stomac și ficat, iar în rândul femeilor sunt cancerul de sân, colorectal, plămâni, cancerul de col și de stomac. 

   În România, potrivit estimărilor Global Burden of Cancer, în 2013 au apărut aproximativ 67.300 de noi cazuri de cancer, faţă de aproximativ 50.000 în 1990, însemnând o creştere cu 35%. Numărul total al deceselor cauzate de cancer a fost de 41.400 în 3013, faţă de 34.000 în 1990.