În 2013, se dă startul campaniei naţionale de vaccinare împotriva cancerului de col uterin

   Fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani vor putea să opteze, începând de anul viitor, pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin. Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține preocuparea Ministerului Sănătății de a găsi formula optimă de vaccinare împotriva HPV. O eventuală campanie ar putea debuta în a doua parte a anului 2013. „Vaccinarea împotriva HPV este o măsură necesară în România, țară care se află pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În urma declarațiilor pe care reprezentanții Ministerului Sănătății le-au făcut mai multe rânduri cu privire la începerea campaniei naționale de vaccinare, optională, noi, medicii de familie, suntem pregătiți să sprijinim ministerul și toate instituțiile implicate, astfel încât campania să fie corect înțeleasă de către public, acceptată, și să ajungem în timp la o prevalență scăzută a cancerului de col, comparabilă cu celelalte țări europene. Din punctul nostru de vedere, prevenția cancerului de col uterin înseamnă educație, vaccinare și screening”, a afirmat Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

   Comitetului Național de Vaccinologie a discutat despre oportunitatea începerii unei campanii de vaccinare opțională, împotriva HVP, adresată fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Vaccinarea împotriva HPV s-ar putea realiza la solicitarea părinților și va fi una opțională. „Ne dorim să fim parte din campania de vaccinare pe care Ministerul Sănătății o plănuiește pentru anul 2013. Îmi doresc să nu mai văd femei care suferă și să nu mai descoperim atâtea cazuri de cancer de col uterin în România. HPV este un vaccin de care România are mare nevoie, în cel mai scurt timp”, spune Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog.

   Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România reuneşte reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea, Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, Societăţii Române de Pediatrie, precum şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, şi luptă pentru conştientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coaliţiei este concentrată pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, în special prin vaccinarea împotriva HPV, afirmând necesitatea acestei metode și încercând să folosească experiența europeană în domeniu pentru a desfășura un program de vaccinare eficient în România.

   C.D.