Povestea tragică a lui  Viorel Stan, pacientul care a fost plimbat prin spitale până când a murit

   Dacă nu reușești să mori singur, te ajută sistemul! Exact ca în „Moartea domnului Lăzărescu”, Viorel Stan, de 41 de ani, din Tecuci, a fost purtat pe drumuri între spitalele din Tecuci și Focșani până și-a dat sfârșitul. După ce fost consultat de medici, de şapte ori, de patru ori la Spitalul Municipal  „Anton Cincu”, din Tecuci, şi câte o dată la medicul de familie, la Policlinica din Tecuci şi la Spitalul Judeţean Focşani, fiind diagnosticat cu reumatism sau meningită, bărbatul a murit în urma unui infarct miocardic.

 

   Medicii i-au grăbit drumul spre moarte

   Viorel Stan a ajuns, de duminică și până luni, de patru ori la Spitalul Municipal  „Anton Cincu", din Tecuci, şi câte o dată la medicul de familie, la Policlinica din Tecuci şi la Spitalul Judeţean Focşani. Bărbatul a mers la Spitalul Municipal „Anton Cincu duminică, 14 octombrie, cu dureri de cap şi senzaţia de gât înţepenit. Medicul de gardă i-a prescris Nurofen şi l-a trimis acasă. După câteva ore, bărbatul se simţea şi mai rău, aşa că a revenit la spital unde i s-a administrat o fiolă cu Algocalmin și a fost trimis acasă, după ce, revoltător, i s-a recomandat să meargă la reumatolog. Luni dimineață, bărbatul a mers la Ambulatorul de Specialitate din Tecuci, la cabinetul Reumatologie, unde a fost consultat și i s-a prescris un tratament. Marți dimineață, s-a luat decizia să fie trimis pentru o investigaţie la computerul tomograf de la Spitalul Judeţean din Focşani. A fost dus la UPU al Spitalului Focșani, pentru computer tomograf, iar apoi la secția de Boli Infecțioase. A fost diagnosticat cu meningită, însă a fost din nou trimis la Tecuci, deși era în stare gravă. De abia marți noaptea s-a chemat o ambulanța pentru a fi transportat la Spitalul de Urgență din Galați. Până să vina Salvarea, omul a facut stop cardiorespirator. A fost resuscitat de două ori. În zadar însă, puțin înainte să ajungă la Spitalul de Urgenţă, bărbatul a murit. Familia acuză medicii de neglijență și dezinteres. Mai mult, soția bărbatului spune că unul dintre medici era grăbit să scape de pacient pentru a viziona meciul de fotbal România-Olanda. „La spitalul din Tecuci, doctorul a zis n-are timp prea mult, pentru că începe meciul. Soţul meu nu se mai putea ţine pe picioare şi avea faţa înţepenită. I-au pus o perfuzie şi au făcut o electrocardiogramă. Nu i-au luat sânge pentru analize. ”, s-a plâns soția decedatului, Maricela Stan.

 

   DSP și Poliția anchetează cazul

   Ministerul Sănătății a cerut direcțiilor sanitare din Galați și Vrancea să ancheteze modul în care a fost investigat și tratat pacientul din Tecuci, pentru a se lămuri cu privire la împrejurările și cauzele care au dus la moartea sa. Conducerea Direcției Sanitare din Galați a cerut deja, de la Spitalul Municipal Tecuci și de la Serviciul Județean de Ambulanță, toate foile de observație și fișele de diagnostic și intervenție legate de pacientul Viorel Stan. Sunt chemați la audieri medicii și asistenții de gardă care l-au investigat pe pacientul decedat, dar și rudele acestuia. „Vom aduna toate elementele constitutive pentru a vedea dacă a fost o culpă medicală sau o neglijență. Vom scoate la iveală adevărul în acest caz. Cineva trebuie să răspundă pentru moartea acestui om”, afirmă cu falsă revoltă directorul DSP Galați. O anchetă similară se derulează și la Vrancea, acolo unde bărbatului din Tecuci i-a fost refuzată internarea, dar și la Ambulanță, pe motiv că nu este asigurat și nu are cine deconta cheltuielile. Între timp, Poliția din Galați s-a autosesizat în acest caz și face cercetări cu privire la moartea suspectă a bărbatului.

   Sergiu Damian