Doctorul Paul Ichim pune bazele unui Centru de Senologie la Galaţi

   Pentru că Galaţiul nu are, în acest moment, un aparat care să permită depistarea precoce a cancerului mamar, multe dintre femeile din orașul de la malul Dunării descoperă mult prea târziu, apelând la centre medicale din alte oraşe, că se confruntă cu această necruţătoare boală, ajungând să fie mutilate la propriu.

Din primăvară, gălăţencele vor putea depista, în stadiu incipient, eventualele tumori mamare maligne. Medicul chirurg Paul Ichim pune bazele, alături de alţi specialişti, unui Centru de Senologie, în cadrul celui mai mare furnizor de servicii de imagistică medicală avansată din România – Hiperdia. „Am deschis cândva o fundaţie, care a primit extrem de multe ajutoare. Suntem câţiva medici în cadrul acestei fundaţii, care ne batem capul printr-un parteneriat public-privat să gestionăm câteva proiecte de sănătate în Galaţi. Am vorbit şi cu cei de la Centrul Hiperdia şi vrem să dăm drumul la Senologie. Prea multă lume ne pleacă din Galaţi. Avem specialişti în Galaţi care pot răspunde de cancerul mamar, dar noi nu am lucrat armonizat. În primăvară, va fi o ofertă de depistare a cancerului mamar la Galaţi, bine aranjată şi rotund făcută. În acest moment, în Galaţi mai sunt specialişti, dar care lucrează disparat. Ori, aici, vrem să facem oferta în gestiune privată, în sensul că în ambulatoriu se poate foarte bine gestiona diagnosticul unei formaţiuni la sân. În spital o bagi când ai semne evidente, mai mult decât evidente. Vrem să lansăm depistarea mai din start a cancerului mamar, inclusiv a cancerului de col uterin, care a fost lăsat de izbelişte. Este un program acum, dar, după părerea mea, nu este foarte bine informatizat. Prevenţia este mai puţin costisitoare. Una este să depistezi cancerul precoce şi alta este să îl depistezi în stadiu avansat. Decât să vină prin spitale, care au devenit un fel de supermarket-uri - căci te calci în picioare pe holuri - este mult mai rezonabil să mergi şi să te programezi. Ştii că în două ore ai intrat în Centru şi ai ieşit cu evaluarea gata făcută”, ne-a declarat doctorul Paul Ichim.

 

   Un sonoelastograf pentru depistarea tumorilor mamare

   Cu sprijinul Clubului „Zonta”, aparatul ce depistează tumorile mamare - al cărui preţ se ridică la 100.000 de euro - va ajunge la Galaţi. „Sunt extrem de multe cazuri de cancer mamar şi, în acelaşi timp, sunt destul de şocante. Intervenţia pe glanda mamară, la femei, este mutilantă. Este bine să îl descoperi mult mai rapid. Foarte mulţi pacienţi merg la Cluj, sunt trimişi acolo. Eu nu mă ocup să vorbesc pe altul de rău, ci mă uit unde este hiba noastră. Atunci, concluzia este că noi nu avem o ofertă rotundă pe piaţă. O rezolvăm foarte rapid. Am lucrat cu fetele de la Clubul Zonta. Sunt nişte oameni inimoşi, iar după Anul Nou vom lua un sonoelastograf, care este un fel de ecograf, mult mai performant, ce are o sensibilitate mai mare în a depista tumorile mamare. Parte din bani sunt de la Clubul Zonta, mai scoatem şi din sistemul privat, se va bate şi fundaţia şi vom lucra cu Hiperdia pe parte de dotare, aparatură. Ei pun la dispoziţie ecograf, mamograf, computer tomograf, RMN, la care mai vine, în colaborare persoană fizică independentă, anatomopatologi şi laborator. Toată lumea formează un nucleu, lucrează rotund. Femeile trebuie să îşi facă o ecografie mamară o dată pe an, până la vârsta de 40 de ani, iar o mamografie pe an, după vârsta de 40 de ani”, ne-a spus Paul Ichim.

   Corina Dobre