Scriitorul și IT-stul Andrei Velea – omul care poate revigora economic și cultural GalațiulAcum, mai mult ca niciodată, Galațiul are nevoie de un tânăr cu viziune economică și cu o gândire artistică, pentru a echilibra orașul aflat în plin proces de dezindustrializare și dezorientare culturală. Inginerul și scriitorul Andrei Velea este cea mai spectaculoasă propunere pentru funcția de primar al Galațiului, prin educație și tinerețe, propunere care vine de la singurul partid local, fără subordonare națională, Pact pentru Galați.

”Lucrez de 17 ani într-o industrie deosebit de performantă, cea a IT-ului și sunt scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Colegii mei tineri pleacă pe capete înspre orașele bogate din Vest sau înspre alte țări din UE ori peste ocean. Eu aleg zilnic să rămân în Galați! Iar dacă tot rămân aici, mă implic, fie că e vorba de proteste, de lansări de carte, de acțiuni civice sau, cum e cazul acum, de o candidatură la Primăria orașului. Nu sunt politican și nici nu vreau să devin! Eu sunt un gălățean implicat, un om căruia îi pasă de Galați (https://www.pactpentrugalati.ro/andrei).

Iată punctele tari are candidaturii mele, ceea ce cred eu că e obligatoriu să se întâmple în perioada următoare la Galați pentru a recupera distanța față de orașele care prosperă astăzi în România. Nu trebuie să reinventăm roata! Trebuie să ne uităm la cei ce au succes și să facem ca ei. Nu e nicio știință profundă aici, este bun simț, viziune și poftă de făcut treabă.

1. Ethos local și centru istoric

Nu există oraș prosper în România de astăzi care să nu-și fi reabilitat Centrul Istoric! Principala măsură prin care se crește calitatea locuirii într-un oraș este reabilitarea Centrului Istoric. Galațiul vechi a fost pus la pământ de bombardamente, blocurile comuniste au stricat mare parte din peisaj. Ceea ce a rămas trebuie pus în valoare. Dacă nu facem asta acum, nu se va face niciodată! Galațiul are clădiri superbe, istorii fascinante (https://www.pactpentrugalati.ro/reabilitarea-centrului-istoric).

Mai mult, ne trebuie o oră de istorie locală pentru ca gălățenii să cunoască istoria deosebită a orașului. Am fost cel mai important hub comercial la granița dintre Imperii în secolul XIX, am adăpostit aici zeci de consulate, am fost propunere pentru a deveni capitala României (https://www.pactpentrugalati.ro/istoria).

2. Campioni la investiții și fonduri europene

După săptămâni de vorbit cu oamenii pe străzile orașului, vă spun că lipsa locurilor de muncă este prima îngrijorare a lor! Galațiul ultimului deceniu a aplicat politica lui ”zero investiții”. Oamenii pe stradă sunt fermi: nu se dorește să se aducă investiții aici. Nici nu au cum să aducă investiții aici oameni care nu au lucrat niciodată în mediul privat, care se rezumă doar la cheltuit banii publici pe borduri, conducte și asfalt. Cine spune, precum actualul primar, „eu nu cad în genunchi pentru investitori”, acela nu va aduce nicio investiție în Galați oricâte mandate ar avea!

Ne trebuie o mentalitate nouă, de business, oameni cu experiență în mediul privat, cu o viziune complet schimbată! Iată planul PACT pentru Galați de Relansare Economică a Galațiului: http://bit.ly/relansare. E un plan liberal, ambițios, realist, cu termene clare de execuție și cu indicarea surselor de finanțare. Îmi voi folosi toată experiența acumulată în mediul privat pentru a face Primăria Galați eficientă, competitivă și transparentă!

3. Aeroport pentru Galați și Brăila

Din Galați și-a luat zborul, cândva, prima cursă civilă din România. Cu un pasager brăilean la bord! Galațiul și Brăila trebuie văzute împreună. Suntem a doua aglomerație urbană a țării și nu suntem conectați și nici nu vom fi conectați în următorul deceniu prin vreo autostradă de restul țării. Podul are o valoare simbolică și militară, nu va aduce nicio investiție în zonă. Ne vom conecta peste vreo 20 de ani, poate, cu un drum expres la o viitoare Autostradă Moldova. Orașele prospere din România ne dovedesc că un aeroport este cea mai ieftină și rapidă soluție pentru economia locală. Se poate face în cinci ani prin contribuția ambelor orașe și spre folosul întregii zone. Există studiu de oportunitate făcut de CJ Galați în 2018 a cărui concluzie este clară: e nevoie de aeroport aici în zonă. Îl facem în cinci ani, detaliile le puteți citi în Planul de Relansare Economică.

Iată propunerile mele pentru Galați, măsuri pe care le voi sprijini fie ca primar, fie din Consiliul Local”.