Partidele care ne amenință cu reformarea Galațiului n-au reușit să-și desemneze candidații de primarLa aproape jumătate de an până la alegerile locale, opoziția autointitulată reformatoare nu a reușit să desemneze candidații sau candidatul comun de primar cu care să reușescă dislocarea pesedeului pietrificat. Nu poți, într-un timp așa de scurt, după alegerile prezidențiale care monopolizează toată atenția electoratului, să-ți promovezi și să-ți impui un candidat la Primăria Galațiului. Asta, într-un oraș muncitoresc în care pesedismul este aproape o religie locală prin care mârlănia a devenit politică publică. În aceste condiții, partidele declarate ca fiind în opoziție cu PSD fac un joc păgubos prin care favorizează structura cazonă care deține primarul și care, prin activiștii ei, poate impune oricând și repede un candidat nou.

USR Galați, din păcate, se reduce la deputatul Bogdan Rodeanu, personaj politic aproape necunoscut pe plan local. În condițiile în care Rodeanu nu a reușit să se promoveze pe sine, în trei ani de mandat, este greu de presupus că structura firavă pe care o conduce în plan local este capabilă de vreo performanță. Bogdan Rodeanu a mizat, inițial, pentru candidatura la Primărie, pe fosta mână dreaptă a ex-primarului Marius Stan, Aurel Vlaicu. De un timp, deputatul USR lasă să se înțeleagă că el este candidatul partidului la Galați, fără a face nimic în acest sens.

Formațiunea nou apărută, Plus, abia a reușit să-și anunțe o structură de coordonare la Galați. Aici, speranțele au rămas în seama entuziasmului arătat de alegători pentru noile formațiuni politice, la europarlamentare. La nivel de zvon, Plus Galați se gândește la candidatura profesorului universitar Cătălin Fetecău, pe care n-am auzit să-l măsoare ca viitor candidat în vreun sondaj la nivel local.

Singurii din opoziție care au făcut publice două nume de aspiranți la candidatură sunt liberalii gălățeni. Consilierul local Onuț Atanasiu și Petrișor Potec, personaj dubios care se joacă de-a presa prin partid, au fost aruncați în lupta internă pentru desemnarea candidatului de primar. Desemnarea trebuia făcută din mai, dar liderul filialei locale liberale, George Stângă, pare că face un joc ce avantajează pesedeul, în contextul în care n-a anunțat câștigătorul concursului intern.

Mai mult, cele trei partide de opoziție nu lasă să se înțeleagă că ar negocia un candidat comun în bătălia înpotriva pesedeului. În aceste condiții, singurul presupus candidat cu notorietate și vizibilitate este liberalul Onuț Atanasiu (foto), personaj activ în Consiliul Local dar lipsit de proiecte pentru Galați. Deputatul Bogdan Rodeanu a reușit contraperformanța să rămână necunoscut gălățenilor chiar și după trei ani de mandat parlamentar.

S.Ț.