Liberalii gălățeni au pus batista pe țambalul reformei interne cerută de la nivel național   Vacanța de vară aproape a trecut și liberalii gălățeni n-au reușit nici măcar să-și înceapă curățenia internă care să le dea șanse în viitoarele alegeri parlamentare. Liberalismul, la Galați, este un pesedism sulimenit, impus de veșnicul Victor Paul Dobre. Atât timp cât Dobre va rămâne președintele PNL Galați, liberalismul își fură caciula și gălățenii cu vederi de dreapta nu au motivație să iasă la vot. Cum presupușii liberali gălățeni n-au înțeles această piedică sau le este frică să acționeze din interiorul partidului, electoratul local rămâne cu democrația ”omorâtă” de VP Dobre și cu veșnica sintagmă ”roșu” lipită de oraș și de județ.

   Un act de bun simț politic intern îi punea, cu ceva timp în urmă, pe lista neagră a parlamentarelor pe doi dintre mamuții liberali gălățeni, Victor Paul Dobre și Mircea Toader. Lista a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, și cuprindea vreo zece nume de liberali care n-ar trebui să se mai regăsească pe listele pentru parlamentarele de la sfârșitul anului. Doi dintre ei sunt gălățeni deținători de mai multe mandate parlamentare, dar și ministeriale, VP Dobre și M Toader, personaje șterse din punct de vedere politic. Urmarea acestei dezavuări publice a celor doi gălățeni: o tăcere totală în interiorul filialei locale, acolo de unde ar fi trebuit pornită o dezbatere publică. Gunoiul a fost băgat sub preș și cei doi vor fi primii pe lista pentru Camera Deputaților. Pe lângă ei, bâjbâie și celebrul George Scarlat, omul cu banii de la partid.

   Grav este și faptul că singurul liberal îndreptățit de activitatea sa parlamentară, dar și de cea de medic chirurg, să deschidă o lista la alegerile viitoare, senatorul Paul Ichim, este încurajat din interior să renunțe la candidatură. Pentru prima poziție la Senat se înghesuie Nicușor Ciumacenco, care ar fi vrut numărul doi la deputați, și Tania Bogdan. Nicușor Ciumacenco, după ce a vândut alegerile locale pentru funcția de primar prin neimplicarea în campania electorală, s-a trezit că ar fi bun de parlamentar. Anostul Ciumacenco și-a revenit la viață și reclamă un loc eligibil pe listele PNL Galați. Aceleași pretenții le are și fosta ”locomotivă” a listei de consilieri județeni pentru trecutele alegeri locale, Tania Bogdan, personaj plafonat politic care nu aduce plusvaloare partidului dar blochează ascensiunea unor ipotetici tineri valoroși. Același Dobre a avut grijă de viitorul filialei și nu a lăsat să crească politic vreun tânăr în preajma lui, în afara trepădușului George Stângă.

 

   S.Ț.