Cine mai știe prin câte partide a trecut expiratul politic Eugen Durbacă?

   Am trăit să o vedem și pe asta: de sâmbăta trecută, conservatorul Eugen Durbacă a devenit liberal. Minunea politică s-a produs în urma apariției noului partid Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), rezultat din contopirea Partidului Liberal Reformator (PLR) cu Partidul Conservator (PC). Acum, Brătienii au de ce să se răsucească în morminte.

   Eugen Durbacă este, probabil, cel mai mare traseist din politica națională și sigur din cea gălățeană. Actualul membru ALDE a ocupat, înainte de Revoluţie, diverse funcţii în activul de partid, fiind chiar membru supleant al CC al PCR. După '89, Durbacă a intrat în PSM şi a câştigat astfel primul său mandat de primar tot cu forțe de stânga. Au urmat  transferuri politice la PDSR şi PDAR, partide de care se rupe apoi pentru a conduce filiala locală a ApR. După structura politică a lui Meleşcanu, Durbacă refuză PNL, care îl curta asiduu, și pleacă la PD, unde devine preşedinte al organizaţiei municipale. Părăseşte apoi filiala PD, după un scandal monstru cu Mircea Toader, de unde pleacă cu jumătate din organizaţie. După democrați,Durbacă ajunge la PUR, devenit apoi PC. Chiar dacă mamutul politic Eugen Durbacă se consideră cel mai vechi membru PC nearestat încă, după mentorul său Dan Voiculescu, traseistul uită că i-a trădat, pentru scurt timp, pe conservatori în favoarea ”interesului național” (UNPR) al generalului Oprea. De aici a trebuit să se întoarcă la PC în urma scandalului generat de apariția unui articol în www.nepasadegalati.ro . Conflictul între Durbacă și UNPR Galați a pornit de la faptul că traseistul politic dorea președinția filialei partidului și susținerea pentru candidatura la primărie, dorințe care n-au fost pe placul președintelui de atunci al filialei, Dan Dobrea.

   Nouă ne-au ieșit vreo 10 partide, cu tot cu PCR, prin care și-a mișcat fizicul traseitul Eugen Durbacă. Dacă am greșit, așteptăm rectificările de rigoare.

   Sorin Țiței