ANI solicită revocarea din funcţie a social-democratului Aurel Nechita

   Deputatul gălăţean Aurel Nechita, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor şi ex-decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, riscă să-şi piardă mandatul de parlamentar, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat, astăzi, Camerei Deputaţilor, revocarea din funcţie a social-democratului. Solicitarea inspectorilor de integritate vine după ce raportul Agenţiei, care l-a declarat în incompatibilitate pe Aurela Nechita, a rămas definitiv şi irevocabil, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din data de 5 februarie a acestui an. „Raportul de evaluare, emis de Agenția Națională de Integritate la data de 27.06.2011, prin care s-a constatat încălcarea dispozițiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităților de către domnul Aurel Nechita, deputat în Parlamentul României, a rămas definitiv și irevocabil prin Decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie nr. 585/05.02.2013, prin care a fost admis recursul formulat de Agenția Naționale de Integritate împotriva sentinței nr.339/31.10.2011 a Curții de Apel Galați”, au precizat inspectorii de integritate.
    Deputatul Aurel Nechita are, astfel, conform legii, interdicţie de a mai ocupa o funcţie publică, pentru o perioadă de trei ani de zile. „Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de trei ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, au declarat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate.
    În perioada 12.05.2005 – 19.12.2008, doctorul social-democrat Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcția de deputat cât și funcția de decan al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, cele două funcţii fiind incompatibile.

   Deputatul conservator Bogdan Liviu Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, ne-a declarat că Biroul Permanent al Camerei nu a intrat în posesia documentului transmis de ANI: „Deocamdată, nu am fost sesizaţi în acest caz, astfel că nu mă pot pronunţa pe acest subiect. Astăzi nu a existat niciun material care să facă referire la domnul doctor Aurel Nechita”.

   Surse de pe scena politică ne-au spus că PDL îl pregăteşte pe omul de afaceri Andrei Lişinschi pentru a candida în Colegiul 9 Camera Deputaţilor, din municipiul Galaţi, în condiţiile în care Aurel Nechita va pierde mandatul de deputat.

   Corina Dobre