Parlamentarii Opoziţiei habar nu au ce modificări pregăteşte USL pentru consolidarea imunităţii parlamentare

   USL le face un cadou ilegaliştilor din Parlamentul României, punându-i la adăpost de furia organelor de cercetare penală ori a instanţelor. Deşi parlamentarii Puterii au pus la punct un proiect legislativ pentru modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, cu nenumărate prevederi halucinante, parlamentarii aflaţi în opoziţie nu au aflat, nici până la această dată, ce schimbări pregăteşte „armata” USL pentru a-şi consolida imunitatea.

 

   „Nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară”

   Chiar dacă, luni, parlamentarii dau startul sesiunii extraordinare, care are ca principale puncte modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, precum şi bugetul pe anul 2013, niciun parlamentar gălăţean nu a intrat în posesia proiectului de modificare a statutului demnitarilor. Atât deputatul PDL Mircea Toader, cât şi senatorul Nicolae Marin ne-au declarat că nu pot face comentarii cu privire la modificările propuse de către USL întrucât nu au primit, nici până acum, un proiect în acest sens. „Nu am văzut niciun fel de proiect. Am auzit de tot felul de prevederi, însă nu am intrat în posesia niciunui document oficial. Dacă au de gând să facă modificările despre care s-a tot vorbit, asta ar însemna să modifice şi Codurile, dar şi Constituţia”, ne-a spus Mircea Toader. Senatorul PP-DD Nicolae Marin ne-a declarat, în schimb, că nu este de acord cu imunitatea parlamentară: „Nu avem nevoie de imunitate. Nu sunt de acord cu imunitatea de niciun fel. Ei invocă faptul că se pot face înscenări pe linie politică, dar, din punctul meu de vedere, dacă eşti curat, nu ai de ce să te temi. Ce probleme poţi avea necomiţând niciun fel de ilegalitate? Fum fără foc nu iese”.

   Conform informaţiilor care circulă la nivel naţional, proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor cuprinde, printre altele, o prevedere potrivit căreia ministrul Justiţiei trebuie să trimită o serie de documente suplimentare, atunci când cere arestarea, percheziţionarea sau reţinerea unui parlamentar. Cererea trebuie să conţină probele din cazul respectiv, temeiul legal şi motivele concrete. O asemenea prevedere nu a existat, până în prezent, în statutul deputaţilor şi senatorilor. Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor cuprinde şi o prevedere potrivit căreia hotărârile Senatului sau ale Camerei, dar şi ale Birourilor permanente, sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică.

   Corina Dobre