Bogdan Ciucă – cel mai câştigat parlamentar gălăţean după împărţirea funcţiilor din comisii

   Nu mai puţin de cinci parlamentari gălăţeni au obţinut funcţii de conducere în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatul României, în urma negocierilor tensionate dintre greii de la nivel naţional ai USL. De departe, cel mai câştigat dintre aleşii de la malul Dunării este deputatul Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvânt al PC Galaţi. Pe lângă funcţia de lider al Grupului parlamentar PC din Camera Deputaţilor, conservatorul a fost impus de către Dan Voiculescu şi la conducerea Comisiei Juridice. Parlamentarul gălăţean este, astfel, preşedintele uneia dintre cele mai importante comisii de specialitate din Parlamentul României.

 

   PDL-istul Mircea Toader va milita, cel puţin teoretic, împotriva corupţiei

   Deşi a pierdut statutul de lider al Grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, democrat-liberalul Mircea Toader a fost recompensat, în schimb, cu funcţia de preşedinte al Comisiei pentru încetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii. Totodată, parlamentarul gălăţean mai figurează, pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor, ca făcând parte şi dintr-o a doua comisie de specialitate, în care este simplu membru: Comisia pentru industrii şi servicii.

 

   Incompatibilul Pâslaru, secretar al Comisiei pentru cultură

   Ca să uite de furia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), instituţie care l-a declarat în conflict de interese şi trage sforile pentru a-l expulza din Parlamentul Rimâniei, liderii PSD l-au recompensat pe Florin Pâslaru cu funcţia de vicelider al Grupului parlamentar PSD. Totodată, deputatul a mai primit cadou şi funcţia de secretar al Comisiei pentru Cultură, arte şi mijloace de informare în masă. O funcţie de secretar, dar în cadrul Comisiei pentru sănătate şi familie deţine şi deputatul social-democrat Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină.

   De remarcat este că, în noua Legislatură, preşedintele PNL Galaţi – deputatul Victor Paul Dobre (fost ministru delegat al Administraţiei) a obţinut doar funcţia de vicelider al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor şi figurează numai ca simplu membru al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic. Din aceeaşi comisie mai face parte deputatul PP-DD Eugen Chebac. Social-democraţii Lucreţia Roşca şi Viorel Ştefan, precum şi liberalul George Scarlat sunt simpli membri în cadrul Comisiilor pentru sănătate, buget şi finanţe, dar şi pentru agricultură. Progresistul Laurenţiu Chirvăsuţă este simplu membru în Comisia pentru politică economică, dar, în schimb, a câştigat statutul de vicelider al Grupului parlamentar PSD.

 

   Eugen Durbacă se specializează, la bătrâneţe, în politică externă

   Ministrul Dan Nica i-a făcut cadou senatorului Gheorghe Saghian şefia Comisiei pentru Agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Pe conservatorului Eugen Durbacă, Dan Voiculescu l-a infiltrat în nu mai puţin de două comisii de specialitate: Comisia pentru regulament şi Comisia pentru politică externă. Durbacă este şi vicelider al Grupului parlamentar al PC din Senat. Senatorii Paul Ichim, Daniel Butunoi şi Nicolae Marin sunt simpli membri în Comisiile pentru sănătate, egalitate de şanse, respectiv în cea a românilor de pretutindeni.

   Parlamentarii gălăţeni care deţin funcţii de conducere în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatul României pot încasa o indemnizaţie lunară de până la 6.000 de lei.

   Corina Dobre