USL a dat liber la politizarea pe faţă a învăţământului superior

   Rectorii universităţilor de stat au liber, de la Guvernul Ponta II, să deţină funcţii alese, dar, în acelaşi timp, să îşi poată exercita şi mandatul de decan ori rector universitar. Ordonanţa de Urgenţă 92/2012, care elimină incompatibilităţile, le mai permite profesorilor ca, după vârsta de pensionare, să rămână titulari, să ocupe funcții de conducere în universități și să conducă doctorate (fără cotutelă). Totodată, numărul de studenți-doctoranzi coordonați de un profesor nu mai este limitat prin lege.

 

   Studenţii ameninţă cu proteste

  Ordonanţa de urgenţă, care pune la adăpost şi ocroteşte cadrele universitare cu carnet de partid, a stârnit un adevărat scandal în rândul studenţilor. Aceştia solicită Parlamentului să nu aprobe modificările care fac referire la incompatibilitățile și limitările aferente ocupării unei funcții de conducere și control. „Prin această Ordonanță de Urgență, sistemul de învățământ superior este aruncat în epoca de piatră a bătăliilor politice. Cum putem avea oare încredere în opiniile <<științifice>> ale unui rector, pe teme de interes pentru societate, dacă acesta are o funcție politică în timpul exercitării mandatului? Sau cum vom putea să știm dacă o părere exprimată ca rector va fi cu adevărat poziția universității și nu o preferință de partid? Politicul nu are ce căuta la nivel înalt în universități. Parlamentul României trebuie să corecteze această gravă eroare, dacă ține la viitorul și la credibilitatea educației”, a declarat Dorin Coteţ, preşedintele Ligii Studenţilor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

 

   „Pe mine nu mă afectează”

   Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, profesorul Iulian Bârsan, a declarat că măsura Guvernului Ponta II nu îl afectează, întrucât susţine că s-a retras din politică, iar viitoarele alegeri pentru fotoliul de rector vor avea loc abia peste aproximativ patru ani. „Eu nu mai fac politică de trei ani şi jumătate, de la faimoasele alegeri, atunci când s-a numărat până a ieşit cum trebuie. M-am autosuspendat atunci când am intrat în acest joc, chiar dacă s-a spus că sunt portocaliu. Am zis să nu încurc una cu alta. Pe mine nu mă afectează şi cred că şi pe foarte mulţi dintre rectorii din ţară nu îi afectează. S-au făcut alegerile după o lege. Asta urmează să o discutăm peste trei ani şi jumătate sau patru ani, atunci când se vor face următoarele alegeri”, a afirmat Iulian Bârsan.

   Corina Dobre