„Studentul Florin Pâslaru turna la Securitate, în timp ce tinerii se plimbau cu iubita de mână”

   „Studentul Florin Pâslaru turna la Securitate, în timp ce tinerii se plimbau cu iubita de mână. Colaboratorii sunt nişte indivizi abjecţi, în opinia mea. Florin Pâslaru nu are ce căuta în Parlament”, își amintește inginerul piscicol Victor Ruse, omul pe care deputatul Florin Pâslaru l-a turnat, în perioada studenţiei, la Securitate.

 

   Cariera de invidiat a inginerului piscicol, distrusă într-o secundă

   Deputatul Florin Pâslaru avea veleităţi de slugarnic şi turnător încă din tinereţe, pe când era student la Piscicultură. În timp ce colegii săi de facultate erau preocupaţi de studiu, plimbări ori întâlniri amoroase, studentul Florin Pâslaru era om de nădejde al Securităţii, preocupat să distrugă cariera ori viaţa oamenilor din jurul său. Una dintre victimele sale a fost inginerul Victor Ruse, şeful unei ferme piscicole din Popina (Delta Dunării), acolo unde Florin Pâslaru fusese repartizat în practică, pentru a-şi aprofunda cunoştinţele dobândite în facultate. Întâlnirea inginerului piscicol cu studentul turnător i-a distrus cariera lui Victor Ruse, care, la scurt timp de la apariţia lui Pâslaru la ferma piscicolă, a fost dat afară. Comuniştii n-au stat prea mult la discuții și au dat ordin să-i fie desfăcut contractul de muncă. „Nu mi-au oferit nici explicaţii, nici argumente, nimic. M-am trezit că am contractul de muncă desfăcut. La acea vreme nu am înţeles de ce. Nu mă gândeam, pe atunci, că sunt turnat la Securitate. Mă consideram inofensiv, nici nu-mi trecea prin cap că am dosar de monitorizare. Eram o fire mai boemă. Şi eu am fost solicitat să colaborez cu Securitatea, de două ori, însă am refuzat. O dată mi s-a spus că voi primi şi bani, dar nu am fost de acord să devin turnător. Este cel mai înjositor să te pretezi la aşa ceva, să faci rău oamenilor, să le distrugi viaţa, familia”, ne-a spus inginerul Victor Ruse.

   După mai multe audiențe la „tovarăşul prim-secretar” al Județenei PCR Tulcea, inginerul Victor Ruse a fost „expulzat” la o fermă vegetală din judeţ, situată în apropierea Pădurii Letea. Comuniştii nu i-au mai permis să activeze în piscicultură, domeniu în care reuşise să se facă remarcat. O carieră de invidiat, construită cu greu, liniştea căminului lui Victor Ruse, echilibrul şi stabilitatea vieţii sale au devenit istorie odată cu refuzul comuniştilor de a-i mai da voie să se ocupe de piscicultură. „Mi-a distrus viaţa, îmi dăduse totul peste cap. Şi viaţa şi cariera... Tot. Eu nu eram specialist în ferme vegetale, ci în ferme piscicole. Nu mi s-a mai dat un post în piscicultură. Au făcut asta, cred eu, că te puteau băga foarte uşor la puşcărie activând într-o fermă vegetală, mai ales că eu nu eram specialist. Am luat-o de la capăt, am studiat, am citit mult şi am reuşit să fac ca acea fermă să devină cea mai bună din zonă. Arăta cel mai bine. Tocmai din acest motiv vizitele soţilor Ceauşescu erau programate a fi efectuate numai la ferma la care am lucrat”, a afirmat inginerul.

 

   A cunoscut adevărul după 25 de ani

   Abia peste 25 de ani, în anul 2009, atunci când a fost curios să afle dacă are dosar la Securitate, inginerul Victor Ruse a înţeles şirul evenimentelor care i-au marcat pentru totdeauna existenţa. Tot atunci, inginerul a descoperit că studentul turnător Florin Pâslaru este nimeni altul decât deputatul din partea PSD, cu acelaşi nume. „Am citit nota informativă pe care a dat-o despre mine. Problema este că spunea numai minciuni acolo. Da, este adevărat că făceam bancuri, întotdeauna am fost împotriva comunismului, pentru că tatăl meu a fost asuprit de comunişti. A făcut puşcărie fără să fie vinovat de ceva, doar pentru că nu a vrut să colaboreze cu Securitatea. Dar Pâslaru spunea acolo şi că mă purtam urât cu muncitorii, ceea ce este complet greşit. Poate eram ferm, autoritar uneori, însă nu mă comportam urât".

 

   „Am vrut să-l iert, dar m-a ameninţat”

   Inginerul piscicol Victor Ruse ne-a spus că, iniţial, şi-a dorit să îl ierte pe deputat. Tocmai din acest motiv, la scurt timp, a aflat numărul de telefon al lui Florin Pâslaru şi l-a sunat pentru a discuta, curios să afle de ce l-a turnat Securităţii. „Am făcut rost de numărul lui de telefon şi l-am sunat. Am vrut doar să ştiu de ce a minţit, de ce a făcut-o. Eram dispus să îl iert, dar atunci când am reuşit să vorbesc cu el a fost foarte arogant. Mi-a vorbit de sus şi m-a ameninţat: <<Nu ştii cu cine te pui. Nu ştii ce poţi să păţeşti>>. Mi-am dat seama că nu are nicio remuşcare, că nu îi pare rău şi i-am făcut plângere penală pentru ameninţări. În acea perioadă, pe când se judeca procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cineva mi-a incendiat maşina, chiar în faţa porţii. Pompierii au stabilit că a fost foc pus, dar nici în ziua de azi nu m-a chemat vreun procuror să dau declaraţii”, ne-a declarat Victor Ruse.

   PSD-istul Florin Pâslaru a fost atât de fascinat de regimul comunist şi de turnătorie încât s-a oferit, nesilit de nimeni, să practice delaţiunea. „Fără a i se solicita, ne-a dat să înţelegem că este gata să ne sprijine în activitatea noastră”, nota ofiţerul de legătură, pe data de 04.04.1980. Florin Pâslaru – botezat „Pintea” de către fosta Securitate - a compus şi redactat nu mai puţin de 23 de note informative, iar pentru faptul că s-a dovedit a fi extrem de eficient, în iunie 1981, a fost promovat din categoria „colaboratori” în cea a „informatorilor”.

   Corina Dobre