Încă un candidat al USL – turnător la Securitate

   USL mai bifează un turnător în lanţul candidaţilor pentru cele mai importante funcţii din administraţia locală. Conservatorul Octavian Dică, candidatul Uniunii Social Liberale pentru Primăria Bereşti, a primit verdict de colaborator al Securităţii, din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Primarul în funcţie, Octavian Dică - botezat de către securişti „Avramescu” - şi-a turnat colegii din Şantierul Naval Galaţi „în scopul stăpânirii în condiţii cât mai bune a situaţiei operative din cadrul Secţiei II Instalaţii, în vederea cunoaşterii şi prevenirii faptelor de natură a leza securitatea statului şi bunul mers al procesului de producţie”, se arată în raportul CNSAS. Candidatul USL Octavian Dică – „Avramescu”, ce salivează la un nou mandat de edil-şef peste Bereşti, a devenit turnător cu acte în regulă la Securitate, pe 4 iunie 1982, dată la care a semnat un angajament faţă de securişti. Ulterior, prin intermediul a nenumărate note informative, „Avramescu” a dat pe mâna securiştilor mai mulţi colegi de-ai săi de Şantier, care aveau o „atitudine ostilă” faţă de Securitate şi făceau „comentarii negative la adresa politicii partidului şi statului nostru”. Colegii navalişti ai candidatului USL pentru Primăria Bereşti au avut de suferit de pe urma securiştilor şi pentru că, printre altele, apreciau „pozitiv activitatea posturilor de radio occidentale, audiind ştirile acestora”. Potrivit CNSAS, Octavian Dică a furnizat Securităţii informaţii despre poziţia şi viaţa privată ale colegilor săi, într-una dintre notele informative relatând că unul dintre aceştia „a început să facă şi unele afirmaţii neprincipiale cu privire la modul de viaţă din ţara noastră”.

   Purtătorul de cuvânt al PSD, Claudiu Brânzan, îi acordă candidatului prezumția de nevinovăție:"Am auzit că are verdict. E surprinzător. Probabil că va ataca această decizie şi vom vedea dacă instanţa îi dă dreptate. Cei care au greşit, într-un fel sau altul, cândva, trebuie să plătească. Aşa am spus întotdeauna. Până se va judeca recursul, asupra lui planează prezumţia de nevinovăţie".

   Acesta nu este singurul candidat al USL Galaţi, care a avut de-a face cu Securitatea. Reamintim că PSD-istul Nicolae Bacalbaşa, candidatul USL pentru şefia Consiliului Judeţului, a fost descoperit, de către mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, că şi-a turnat colegii de breaslă la Securitate. USL Galaţi mai are, însă, un deputat-turnător dovedit de Securitate. Este vorba despre social-democratul Florin Pâslaru, care, nici până la această dată, nu a fost anchetat de procurori pentru fals în declaraţii şi uz de fals.

   Corina Dobre