Deputatul Florin Pâslaru a îngropat datoriile TV Galați într-o firmă fantomă

   Bugetul de stat a pierdut peste 6.000.000 de lei (60 miliarde de lei vechi) de la TV Galați, firma deputatului PSD Florin Pâslaru, Pintea după numele de turnător la Securitate. Ingineria financiară a fost făcută cu ajutorul unor instituții ale statului, care au facilitat transformarea firmei TV Galați SA în Happyfer SA. Odată cu transformarea, Happyfer a fost mutată la Baia Mare, declarată în insolvență și apoi pierdută, în sensul că sediul social al firmei este declarat ca fiind pe un câmp.

  

   Băiatul de casă al lui Dan Nica a devalizat televiziunea de partid

   În numai patru ani după ce au reușit să pună mâna pe pachetul majoritar, de 90%, Dan Nica, omul din umbră al acestei afaceri, și Pâslaru au reușit să devalizeze firma TV Galați SA. Un control al finanțelor locale, efectuat în 2005, a scos la iveală o evaziune fiscală de 44 miliarde lei vechi. Că firma nu a plătit taxe și impozite nu ar fi fost atât de grav, dacă vreo 30 de ziariști și cameramani nu ar fi pierdut ani buni de cotizații la sistemul de pensii și la cel al asigurărilor de sănătate. Aproape jumătate din suma totală a evaziunii fiscale este reprezentată de stopaj la sursă. Adică, Pâslaru și Nica s-au pretat în a opri angajaților, pe statul de plată, cotizațiile către asigurările de sănătate și pensii, dar nu au mai virat banii către instituțiile respective.

   În această situație se află și Adrian Jugănaru, corespondent la Realitatea TV și angajat cu carte de muncă la TV Galați. De câțiva ani, Adrian Jugănaru face demersuri pentru a-i fi plătite dările la stat. Inspectoratul Teritorial de Muncă, prin vocea directorului Ionel Petrea, uitat în funcție de diferitele puteri politice care s-au perindat, încearcă să-i acopere lui Pâslaru stopajul la sursă și pasează răspunderea către alte instituții.

   Între timp, evaziunea fiscală a depășit 60 de miliarde de lei vechi și nu mai există nicio șansă ca suma să ajungă la bugetul de stat. Cum stopajul la sursă este faptă penală, Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați a prezentat rezultatul controlului Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ. De peste cinci ani, dosarul penal întocmit pe numele lui Florin Pâslaru se plimbă între Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați și Investigarea Fraudelor.

 

   Registrul Comerțului – complice la pierderea urmei banilor

   Toată manevra privind transformarea TV Galați în Happyfer a fost realizată cu complicitatea Oficiul Registrului Comerțului Galați. În anul 2009, firma TV Galați, aflată deja în cercetare penală pentru evaziune fiscală, înregistrează la Oficiul Registrului Comerțului Galați o hotărâre AGA (vezi facsimil) care a dus la pierderea urmei datoriei la buget. Prin acest act, pachetul majoritar de acțiuni, de 23.358 acțiuni nominale, aflat pe numele fiului lui Pâslaru (Florin Costin), este cedat firmei bucureștene One Buget SRL, aparținând cetățeanului neozeelandez Ian Taylor. Tot prin această hotărâre AGA, firma își schimbă numele în Happyfer și sediul social se mută la Baia Mare, pe un câmp. Noua adresă este: bulevardul Unirii nr. 40, Hala 6, Ferma 14, Baia Mare, jud. Maramureș. Odată devenită Happyfer, cu acționarul majoritar One Buget SA, firma a fost declarată în insolvență și nimeni nu-l mai poate găsi pe neozeelandezul Ian Taylor, pentru a recupera banii la bugetul de stat. Culmea ironiei este faptul că experiența devalizării TV Galați i-a prins bine deputatului în Parlamentul României. Florin Pâslaru, care a promis în campania electorală că va plăti datoria la stat, este acum secretarul executiv al Comisiei de Cultură Culte și Mass-Media din cadrul Camerei Deputaților.

   Sorin Țiței

Adaugă comentariu

Codul de securitate