Înalta Curte de Casație și Justiție o vrea membră a CSM pe judecătoarea-șantajabilă din Galați Mariana Ghena   Alegerile pentru noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sunt în plină desfășurare și candidații instanțelor și parchetelor sunt deja cunoscuți. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a selectat pentru aceste alegeri patru judecători, care, dacă vor fi aleși, ar trebui să judece și să apere onoarea castei magistraților. Printre cei patru judecători desemnați de ÎCCJ se află și fosta președintă a Curții de Apel Galați, judecătoarea Mariana Ghena.

   Judecătoarea Mariana Ghena a jonglat cu locuințele obținute ilegal de la stat și a răspuns la comenzile serviciilor

   La începutul anilor ”90, judecătoarea Mariana Ghena răspundea la comenzile securiștilor din nou înființatul SRI. Relevant în acest sens este cazul unui revoluționar gălățean care a fost ”ajutat” de judecătoarea Ghena să fie condamnat la închisoare contravențională, folosind falsuri grosolane în loc de probe, pentru că ar fi organizat o contramanifestație la mitingul electoral al lui Ion Iliescu. Asta, doar pentru că securiștii proaspăt vopsiți în sereiști erau convinși că individul mai deține dosare luate din sediul Securității în zilele Revoluției.

   Mai târziu, judecătoarea Ghena a început să urce rapid treptele ierarhice și s-a îndrăgostit de locuințele sociale obținute ilegal. Foamea de case a judecătoarei Mariana Ghena a ajuns și subiectul unui dosar penal instrumentat de procuroarea Paula Tănase, aflată atunci la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Din dosar reiese că viitoarea șefă a Curții de Apel Galați și actuala judecătoare de Secție penală a ÎCCJ, Mariana Ghena, a cerut și a primit, în anul 2001, un apartament social în blocul V3, aflat pe strada Tecuci din Galați. Apartamentul social a fost primit în condițiile în care familia Ghena deținea alte trei imobile în proprietate. Pentru a obține apartamentul social, judecătoarea Mariana Ghena a dat o declarație falsă pe proprie răspundere, din care reieșea că familia nu deținea nicio altă locuință. Până la urmă, în 2006, judecătoarea i-a cedat contractul apartamentului tatălui său. Acesta a reușit să-l cumpere și, astfel, să mai aducă un imobil în patrimoniul familiei. Mai mult, întrebată la vremea respectivă de ce a fentat Legea locuinței, ca jurist, și a declarat în fals că nu deține nicio locuință, judecătoarea Ghena a râs și a răspuns insolent:”Dacă se poate!”.

   Interesant este și faptul că salvarea judecătoarei Ghena a venit tot din sfera serviciilor cu legături în fosta Securitate. Procurorul-securist Dumitru Cismaru, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție (PÎCCJ), fost șef de cabinet al ”șarpelui cu ochelari” Virgil Măgureanu, a reușit în doar câteva zile să albească un dosar greu, în care au fost cuprinse sute de nume de judecători, procurori, polițiști, sereiști și alte neamuri de lucrători la ”servicii” din toată țara, deținători de apartamente sociale dobândite illegal. Procurorul Cismaru a scos-o de sub urmărire penală pe judecătoarea Mariana Ghena, pe motiv că ”fapta nu exista”. Și pentru că atunci când a fost scoasă de sub urmărire penală era președintă a Curții de Apel Galați, în scurt timp, judecătoarea-șantajabilă Mariana Ghena a fost avansată la Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici, nu putea spera decât să devină membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

 

   Sorin Țiței