ArcelorMittal Galați a scăpat de majoritatea investiţiilor de mediu

   Comisarii Gărzii de Mediu din Galaţi derulează, în aceste zile, ultimul control planificat în 2012 la combinatul siderurgic. Astfel, timp de o săptămână, reprezentanţii autorităţii de control vor verifica atât buna desfăşurare a activităţii agentului economic cât şi respectarea îndeplinirii măsurilor prevăzute în autorizaţia integrată de mediu, cel din urmă fiind considerat şi un punct sensibil al companiei ArcelorMittal Galaţi. Şi asta pentru că cele mai multe dintre sancţiunile comisarilor de mediu au fost aplicate pentru neîndeplinirea la timp a măsurilor prevăzute în planul de acţiuni din autorizaţia integrată de mediu, ultima amendă fiind dată chiar în această toamnă, atunci când agentul economic a fost sancţionat cu 500.000 de lei.

 

   Instalaţii închise, investiţii zero

   Cu toate acestea, trebuie precizat faptul că patronatul ArcelorMittal a scăpat de foarte multe investiţii de mediu prevăzute în autorizaţia de mediu, odată cu închiderea mai multor instalaţii de producţie de pe platforma siderurgică. De exemplu, potrivit autorizaţiei integrate de mediu, doar în timpul acestui control comisarii de mediu ar fi trebuit să verifice îndeplinirea a 21 de măsuri a căror termen de finalizare era decembrie 2012. Însă, cum o parte dintre ele vizau investiţii la instalaţiile oprite, respectiv Uzina Cocso Chimică (închisă în 2009), Laminor de Tablă Groasă 1 (oprit in 2012), OLD3, TC3 şi LSF, verificările vor urmări doar 14 măsuri din planul de acţiuni. Cele din urmă vizează modernizări la instalaţiile de la Laminorul de Benzi la Cald şi la Laminorul de Benzi la Rece, dar şi o serie de lucrări la Departamentul de Aglomerare Furnale şi la Secţia de Distribuţie Energie şi Apă. Potrivit autorizaţiei integrate de mediu, multe din aceste măsuri au fost începute încă din 2008 sau 2009, iar termenul de finalizare este jumătatea acestei luni. Respectarea acestor măsuri este necesară pentru reducerea emisiilor de pulberi, a consumului de apă sau a suspensiilor solide.

 

   Investiţiile, ocolite şi pe viitor

   Mai mult, potrivit aceluiaşi document, foarte multe dintre măsurile care au mai rămas neîndeplinite şi care au termene 2013 sau 2014 se adresează obiectivelor care au activitatea suspendată temporar sau definitiv. Spre exemplu, Furnalul 1, care tocmai a fost demolat, trebuia modernizat cu instalaţii de depoluare, începând din 2013, termenul de finalizare al lucrărilor fiind anul 2014. De asemenea, la Laminorul de Tablă Groasă nr 1, pe care compania l-a închis în urmă cu câteva luni, autorizaţia integrată de mediu prevede ca începând cu 2013 să înceapă modernizarea atelierului de inox, măsură care trebuie respectată dacă se va decide repornirea instalaţiei.

 

   Cum se apără patronatul

   Administraţia ArcelorMittal Galaţi anunţa, la jumătatea acestui an, faptul că, din 2002 şi până în prezent, compania a investit în programe de îmbunătăţire a mediului, care au avut drept scop reducerea emisiilor atmosferice, un total de 168 de milioane de dolari, dintre care opt milioane de dolari doar în 2012. „Suntem hotărâţi să luăm toate măsurile necesare pentru respectarea cerinţelor Uniunii Europene şi a legislaţiei locale în domeniu” , a declarat Bruno Ribo, Directorul General al ArcelorMittal Galaţi

De partea cealaltă baricadei, sindicaliştii susţin că oprirea activităţii unor unităţi de producţie de pe platforma siderurgică a fost intenţionată şi cu scopul de a scăpa de aceste investiţii de mediu. Mai mult, Gheorghe Tiber, liderul Solidaritatea a declarat: ”Organizaţiile noastre sindicale au solicitat, opt ani de zile, statului român fie obligarea ArcelorMittal la respectarea angajamentelor iniţiale asumate prin contractul de privatizare, fie ameninţarea companiei cu naţionalizarea, dar nimeni nu a făcut nimic (…)considerăm că modelul Florenge-Franţa poate fi preluat şi de statul român cu acelaşi succes, fapt pe care îl solicităm statului român, prin instituţiile sale, de urgenţă”.

   Marilena Dinu