Siderurgiștii gălățeni au obținut o promisiune de scădere a salariilor

   Fără creşteri salariale dar cu concediu fără plată, aceasta a fost propunerea venită din partea administraţiei ArcelorMittal Galaţi în cadrul celei de-a treia rundă de negocieri pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă aferent anului 2013. Practic, pentru prima dată în istoria negocierilor care s-au purtat după privatizare, patronatul combinatului oferă în locul creşterilor salariale cerute de sindicalişti o scădere a venitului pentru 2013. ”Patronatul ne-a făcut o propunere pe care nici nu o putem numi contraofertă la revendicările noastre. Ne-a propus ca programul de reducere a săptămânii de lucru, care a fost aplicat în ultimele două luni ale acestui an, să fie prelungit pe tot parcursul anului următor. Asta înseamnă acordarea unei zile de concediu fără plată, în fiecare lună, fiecărui salariat. Am făcut un calcul şi, practic, salariu de bază al fiecărui angajat se reduce cu 5%”, a declarat Vasile Crişan, secretar general al sindicatului Siderurgistul AMG.

 

   Siderurgiştii îşi menţin revendicările

   La aflarea propuneri venite din partea administraţiei, siderurgiştii şi-au arătat nemulţumirea, motiv pentru care reprezentanţii salariaţilor aflaţi la masa negocierilor sunt hotărâţi să-şi menţină revendicările salariale aduse deja la cunoştinţa patronatului. „Nu vom renunţa la cererile noastre şi vom recurge la toate mijloacele de negociere legale. Am cerut indexarea salariului cu 8,5% şi majorarea tuturor celor cinci prime pe care le primim în cursul unui an, astfel încât primele primite de Crăciun, Paşti, Ziua Metalurgistului, ziua de naştere să ajungă la 250 de lei, iar prima de vacanţă să fie de 700 de lei. Am mai cerut ca sporul pentru ziua de sâmbătă muncită să fie de 50%, iar pentru cea de duminică să fie de 100%”, a mai spus Vasile Crişan.

   În schimb, amintim că directorul general al combinatului, Bruno Ribo, care deşi nu a făcut nici un comentariu legat de negocierile aflate în derulare, a anunţat că şi anul acesta va fi încheiat pe pierderi şi deci nu vor fi posibile lucruri extraordinare pentru anul 2013.

   În ultimii patru ani, salariile siderurgiştilor au crescut doar o singură dată, respectiv în 2011, atunci când au fost indexate cu 8%. În rest, negocierile s-au finalizau cu acordarea unor bonusuri în funcţie de rezultatele financiare ale companiei la fiecare sfârşit de an. Salariu mediu al unui siderurgist este de 1.000 de lei plus bonuri de masă.

   Marilena Dinu