Navaliştii vor ajutoare de căldură şi salarii mai mari

   Membrii sindicatului şi conducerea Şantierului Naval „Damen” Galaţi s-au aşezat la masa tratativelor, pentru a negocia prevederile Contractului Colectiv de Muncă care va fi aplicabil începând cu 1 ianuarie 2013. Dezbaterile au început încă de săptămâna trecută urmând ca abia la următoarea întâlnire fiecare dintre cele două tabere să-şi prezinte cerinţele. „Nu vă pot dezvălui, deocamdată, cu exactitate care sunt cerinţele din partea salariaţilor, însă, cu siguranţă, ne dorim creşteri salariale pentru anul viitor, menţinerea locurilor de muncă şi dacă se poate şi promovări”, a declarat Pavel Stelian, liderul sindicatului. Pe de altă parte, domnia sa a recunoscut că salariaţii mai speră să primească, la fel ca şi iarna trecută, ajutoare financiare pentru căldură. „Pe parcursul discuţiilor vor vedea care va fi cea mai bună ofertă, atât pentru noi cât şi pentru patronat. Vom lua în calcul, dacă va fi cazul, şi acceptarea unui pachet salarial care va cuprinde prime, bonusuri sau de ce nu şi ajutoare financiare pentru căldură cum am primit şi la începutul acestui an”, a adăugat liderul de sindicat.

   Precizăm că, în prezent, salariul mediu tarifar în Şantierul Naval este de 2.400 de lei, la care se adaugă tichetele de masă, egale cu numărul de zile lucrătoare din fiecare lună, trei prime acordate de Crăciun, Paşti şi Ziua Navalistului, iar pentru prima dată, în 2012, angajaţii „Damen” Galaţi au mai primit câte 150 lei reprezentând ajutor pentru încălzire.

   Şantierul Naval Galaţi are circa 1.900 de salariaţi, dintre care circa 1.500 sunt angajaţi pe perioadă nedeterminată, restul având contracte pe perioade limitate. De asemenea, pe platforma şantierului mai muncesc şi aproximativ 500 de gălăţeni angajaţi ai firmelor subcontractoare.

În 2011, Şantierul Naval „Damen” a avut o cifră de afaceri de aproape 63 de milioane de euro, pe care reprezentanţii conducerii au anunţat că o vor înregistra şi în acest an, având programate pentru finalizare 20 de nave.

   Marilena Dinu