”Salba Dracului” – o comedie alecsandriană de moravuri actuale„Salba Dracului” este o adaptare după „Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i Salba Dracului”, de Vasile Alecsandri. Spectacolul se joacă pe scena gălățeană la 175 de ani de la întâia premieră a piesei lui Alecsandri, în ianuarie 1844.

„Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului” este întâia comedie cu tematică originală a lui Alecsandri. Ea descrie moravurile din societatea vremii, pe care le regăsim și în România de azi: “proasta afectare de a dispreţui tot ceeace era naţional - limbă, obiceiuri, plăceri, şi chiar Moldova însăşi! Orice persoană care trecuse frontiera pentru a merge în străinătate, chiar şi numai până la Cernăuţi, se credea îndreptăţită să afecteze că nu mai poate trăi în ţara sa”, după cum scria chiar VasileAlecsandri („Scrisori. Însemnări”, Bucureşti, 1964).

Un spectacol extrem de actual, așadar, „Salba Dracului” este primul montat pe scena Dramaticului de regizorul Alexandru Dabija, care semnează și scenografia.

„Este un spectacol de atitudine. Vorbește despre o temă universală, despre o temă foarte veche – rușinea când aparții unei civilizații extrem de diferite, mai primitivă decât societatea occidentală. Când diferențele sunt atât de mari, se cultivă o stare a rușinii, care are ca revers un tip de fudulie și un tip de revoltă a populației respective. Dar ce, noi nu suntem oameni, obiceiurile noastre nu sunt bune?(…) A fost o experiență plăcută, pentru că am un cadru bun, liniștit, prielnic și cred că și fertil. Este o trupă foarte bună. Am cunoscut actori cu chef de lucru, ceea ce pentru mine e foarte important. Mi-a plăcut foarte mult și publicul de la Galați – un public curat, bun, care vrea să vadă, în primul rând, și care nu e bântuit de spiritul critic și spiritul sceptic care bântuie acum foarte tare printre spectatorii ahtiați de teatru. Mă bucur că am fost aici, sper să mă mai chemați. Aș vrea să vin și cu Ada Milea aici”, a declarat Alexandru Dabija.

În distribuția spectacolului sunt 14 actori și actrițe din trupa Dramaticului: Lucian Pînzaru, Florin Toma, Petronela Buda, Ciprian Brașoveanu, Radu Horghidan, Vlad Ajder, Vlad Volf, ȘtefanForir, Oana Mogoș, Flavia Călin, Elena Anghel, Ionuț Moldoveanu, OanaPreda, Răzvan Clopoțel.

Titlul spectacolului este dat de o plantă medicinal cunoscută drept cel mai puternic laxativ natural – crușinul sau crușânul, așa cum i se spune în Moldova. Proprietățile acestei plante sunt adesea pomenite în spectacol. Denumirea populară a crușinului este salba dracului.