Monumentul funerar al celui care a fost primul director al L.V.A. zace în paragină

    Primul director al Liceului „Vasile Alecsandri”, pedagogul Ion Cetățianu, își doarme somnul de veci la umbra bălăriilor. Mormântul, străjuit de un monument, aflat în cimitirul Eternitatea, a fost lăsat în paragină. Dacă familia nu mai are urmaşi, ar fi fost normal ca autorităţile locale să îngrijească locul de veci al personalităţii gălăţene. Nici Directia pentru Cultura si Patrimoniul  National a judetului Galati, nici Primăria municipiului, nu au luat nicio masură pentru a proteja monumentele postume ale personalităţilor locale. Mai mult, toate monumentele vechi aflate în primul cimitir al Galaţiului sunt lăsate în paragină.

   Legea instrucţiunii, din 25 noiembrie 1864, prevedea înfiinţarea unui gimnaziu în fiecare capitală de judeţ. În baza acestei prevederi, deputatul gălăţean G.P. Mantu a propus, la 8 februarie 1867, înfiinţarea unui gimnaziu şi la Galaţi. Mihail Kogalniceanu a intervenit în dezbateri, la momentul respectiv, declarând că deschiderea gimnaziului la Galaţi este de ''neaparată trebuinţă, în interesul românismului''. La votul Camerei s-au mai adăugat insistenţele lui V.A. Urechia şi, la 26 august 1867, Primaria Galaţiului a fost anunţată să pregătească localul necesar deschiderii gimnaziului ''cu o singură clasă, deocamdată''.

   Numit, la data de 7 noiembrie director, Ion Cetăţianu a fixat deschiderea cursurilor pentru ziua de 26 noiembrie 1867. De atunci, gimnaziul a funcţionat în diferite locaţii, în zilele noastre obţinând statutul de Colegiu Naţional şi numărându-se printre cele mai prestigioase licee din ţară.

   Petronel Vizitiu