Sportul gălăţean - în colaps

   Majoritatea grupărilor sportive din Galaţi se află în pragul falimentului. Dacă în urmă cu şase luni toţi cei implicaţi in sport făceau lobby pentru noul primar, acum ei sunt dezamăgiţi profund. Motivul – la ultima şedinţă a Consiliului Local nu a fost luată în discuţie o mult aşteptată rectificare bugetară. Aşa că, acum, majoritatea echipelor sunt internate la terapie intensivă şi aşteaptă o injecţie cu adrenalină (a se citi bani). De vină sunt şi sumele alocate pe criterii politice pentru unele grupări care nu au treabă nici cu performanţa nici cu sportul de masă. Iar risipa se întinde pe parcursul anilor.

 

   Studenţi doar cu numele

   Un exemplu îl constituie de acum defuncta Politehnica Galaţi, echipă care a fost patronată de actualul viceprimar Radu Coşcă şi care a cheltuit, în cei 10 ani de existenţă, aproape 2,5 milioane de lei. Ea a fost finanţată din fondurile locale cu câte 320.000 de lei, între anii 2001-2008, 100.000 lei în 2009, iar în 2010 şi 2011, cu câte 120.000 lei, şi avea prevăzuţi 150.000 de lei pentru 2012. Cum echipa a retrogradat şi din divizia C, pentru a nu se umple de penibil, patronul echipei a desfiinţat-o, iar banii alocaţi au fost redirecţionaţi spre Steaua Dunării, un satelit al centrului de copii şi juniori al Oţelului.

 

   Eseuri de 3 miliarde lei

   Nici o altă echipă susţinută de conservatorii gălăţeni nu a fost exclusă de la masa bogaţilor. 275.000 de lei au fost alocați pentru o echipă ce activează în liga a treia la rugby. Gurile rele susţin că de vină ar fi tradiţionalul turneu de pregătire din Suedia, acolo unde face deplasarea lotul de sportivi, înghesuit într-un microbuz, dar şi un autocar de lux în care se lăfăie diverşi consilieri locali şi activişti de baza ai Partidului Conservator din Galaţi.

 

   Handbalistele din Galaţi îşi fac castele în Spania

   O iniţiativă lăudabilă a fost cea a salvării handbalului feminin gălăţean, prin alocarea de la bugetul local a nu mai puţin de 900.000 de lei pentru ultimile patru luni ale anului. Ne-am fi aşteptat ca aceşti bani să fie cheltuiţi cu folos, numai că, după primele etape, am constatat altceva. Echipa este pe ultimul loc, fără nici-o victorie, în condiţiile în care campania de transferuri a fost orientată spre spațiul ucrainean. Colac peste pupăză, Danubius a moştenit, de la defuncta Oţelul, şi participarea în cupele europene. Cum adversarul din primul tur este din Spania, s-a luat hotărârea ca ambele jocuri să se dispute în Peninsula Iberică. Drept urmare, suporterii gălăţeni vor fi văduviţi să vadă handbal internaţional acasă. Mai ales că acest joc urma să oficializeze reintrarea în circuitul sportiv al Sălii Polivalente, termen asumat de primarul Stan şi care poate fi amânat din nou.

 

   Pe banii sportivilor

   Dacă vine vorba de FCM Dunărea sau de CSM Dunărea, banii alocaţi nu sunt destinaţi exclusiv sportivilor, ci reprezintă, în mare parte, plata chiriilor bazelor sportive în care îşi desfăşoară activitatea. Culmea este că proprietarul de drept este tot Consiliul Local Cu alte cuvinte, cu o mână dă şi cu cealaltă municipalitatea ia, pe principiul circulaţiei banilor. Putem spune, deci, că palmierii care au stat toată vara pe scuarul de pe strada Brăilei sunt cumparaţi şi din banii alocaţi sportului.

   Sorin Gheorghe