Blocurile Vega- o afacere păguboasă care te poate băga în mormânt

   Sute de gălăţeni au plătit între 50.000 şi 100.000 de euro pentru a cumpăra un apartament în blocurile construite de firma Vega, în zona bulevardului Coşbuc. Acum au constatat că afacerea s-a dovedit una extrem de păguboasă, dar mai ales periculoasă. Şi asta pentru că Vega a construit blocurile fără parazăpezi, iar în fiecare an locatarii se trezesc cu maşinile avariate de zăpada căzută de pe acoperiş. Constructorul a montat doar nişte aşa numite “tăietori” de zăpadă, ce sunt practic nişte vergele metalice, care şi-au dovedit acum ineficienţa. Dovada este un gălăţean, care a fost pe punctul să îşi găsească joi sfârşitul într-un mod cât se poate de absurd. Adrian Popa şi-a parcat maşina, un Renault Megane, în faţa blocului, iar după câteva zeci de secunde un vecin l-a anunţat că autoturismul a fost făcut una cu pământul de o bucată imensă de gheaţă căzută de pe acoperişul imobilului. “Am fost la cinci minute de moarte. Mă gândesc că dacă mai prindeam două semafoare pe drum, acum eram mort. Nu este posibil aşa ceva”, ne-a declarat Adrian Popa.

 

   Fără acces pe acoperiş

   Paguba se ridică la 5.000 de euro, pentru că maşina nu mai poate fi reparată, întrucât a fost distrusă în bună parte de căderea de zăpadă. De suferit au avut şi alte două maşini, care s-au ales cu luneta spartă şi capota îndoită. Am încercat să aflăm de la conducerea firmei Vega cine se face vinovat de lipsa parazăpezilor, însă, deşi ni s-a promis un răspuns, acesta nu a mai venit. Locatarii au anunţat situaţia încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2011, printr-o adresă trimisă de Asociaţia de proprietari nr. 896, dar Vega nu a făcut nimic pentru a rezolva problema. Blocurile construite în vecinătatea bulevardului Coşbuc au mai multe erori de proiectare, care fac imposibilă intervenţia locatarilor pe acoperiş pentru înlăturarea zăpezii. În primul rând, nu există o cale de acces pe acoperişul acestor blocuri, nici măcar prin apartamentele de la mansarda imobilelelor. Practic, nici alpiniştii utilitari nu au cum să acţioneze în zonă, pentru că nu au cum să îşi prindă corzile.

 

   Le cade tencuiala în cap

   Mai nou, şi tencuiala exterioară a blocurilor a început să cadă, lucru pe care l-am putut constata şi noi cu ochiul liber atunci când am mers în zonă. Locatarii se tem, acum, că incidentul de joi se poate repeta, iar rezultatul ar putea fi tragic dacă un alt bloc de gheaţă se va prăbuşi peste un locatar care va avea ghinionul să se nimerească pe acolo. Adrian Popa, proprietarul maşinii distruse de gheaţă, nu avea asigurare Casco pentru autoturism, ca de altfel nici ceilalţi doi proprietari, ale căror maşini au fost avariate. Aceştia au aflat de la reprezentanţii Vega că nu vor fi despăgubiţi pentru cele întâmplate, chiar dacă singura lor vină a fost că şi-au parcat maşinile în faţa blocurilor unde locuiesc. În lipsa unei reacţii din partea Vega, locatarii au sesizat Inspectoratul Teritorial în Construcţii, pentru ca în urma unei expertize să se stabilească modificările ce trebuie făcute la imobile, astfel încât oamenii să poată ieşi din bloc fără teama că le va cădea o bucată de gheaţă sau tencuială în cap.

   Silvia Cernov