Gălățenii plătesc scump incompetența primarului și a avocaților din Primărie

   O decizie irevocabilă a Înaltei Curți de Casației și Justiție obligă Primăria Galați să plătească o chirie lunară de 10.000 de euro, pentru sediul în care funcționează. Pe 22 februarie, magistrații au respins recursul declarat de Primărie și au decis că Sentința nr. 71, din 10 martie 2011, a Curții de Apel Galați este corectă. Practic, în loc de 4.000 de euro, atât cât se plătește la ora actuală, se va plăti o chirie de 10.000 de euro, plus diferenţa de chirie din aprilie 2010, când imobilul de pe strada Domnească a fost retrocedat. Adică o diferenţă de 23.275 de lei lunar.

 

   Somați cu executorul judecătoresc

   Didel Bujeniță, avocatul lui Pierre Macri, a depus deja o notificare la Registratura Consiliului Local, pentru ca administrația locală să depună în cont întreaga sumă de bani datorată. În caz contrar, se va trece la executarea silită. „Recursul declarat de Primăria Galați a fost respins. Asta înseamnă că se pune în aplicare decizia Curții de Apel, de anul trecut. Primăria trebuie să plătească o chirie de 10.000 de euro, mai exact 9.800 de euro. Decizia este irevocabilă. Nu mai există o cale de de atac”, a declarat Bujeniță.

Dacă pentru Pierre Macri decizia instanței reprezintă un motiv de bucurie, pe gălățeni îi va costa scump. Chiria de 10.000 de euro și diferențele de plată vor fi plătite din bani publici. În loc să caute soluții, primarul Dumitru Nicolae scuză incompetența avocaților și dă vina pe Legile din România. „Trebuie să mă consult și eu cu juriștii. Numai la noi se poate întâmpla așa ceva. Dacă o să fie cazul, o să plătim. În buzunarul din dreapta am 10.000 de euro și în celălalt 10.000. O lună plătesc din unul, o lună din altul. Mai am patru luni de mandat și nu voi pleca din această clădire”, a spus Nicolae.

 

   Avocați plătiți degeaba

   Procesul dintre Pierre Macri și Primăria Galați a început în anul 2009, atunci când instanţa a dispus „restituirea în natură a imobilului- construcţia şi terenul aferent în suprafaţă de 3.262 metri pătraţi, situat în Galaţi, pe strada Domnească la numărul 38”. Procesul s-a soldat cu un eșec și pentru că cei patru avocați pe care municipalitatea îi plătește cu câte 6.000 de lei lunar, au pierdut procesele pe bandă rulantă. Sau, mai grav, nici nu s-au înfățișat în fața instanței.

Pentru cei patru avocați administrația locală plătește, lunar, din bani publici 24.000 de lei, în condiţile în care un jurist din aparatul propriu (Primăria are 10 jurişti angajaţi cu contract de muncă) primește între 700 şi 1.200 de lei. Întrebat dacă consideră că avocații și-au făcut treaba în acest proces, primarul Nicolae a declarat:”E o problemă cu avocații, dar nici nu poți să le pui totul în cârcă. Asta e Instanța în România”.

Primăria Galați riscă să piardă și alt proces cu Pierre Macri. La două luni după ce decizia instanţei a rămas definitivă, Macri a primit din partea primarului o înştiinţare prin care susţinea că doreşte să cumpere clădirea cu 5,5 milioane de euro. Evident, clădirea nu a fost cumpărată de municipalitate, motiv pentru care Didel Bujeniță a deschis proces în instanţă. A fost acționat în judecată atât municipiul Galaţi prin reprezentantul legal, cât şi primarul Nicolae. „Dorim să fie plătită  lipsirea de folosinţă a sediului începând cu martie 2007 şi până în martie 2010”, declara la acea vreme reprezentantul lui Macri.

   Sergiu Damian