Gazele și pulanele jandarmilor de la mitingul din 10 august, de anul trecut, sunt copilării pe lângă metodele de anchetat ale polițiștilor gălățeni, care se cred un fel de securiști cu gulere albe. Cei 25 de tineri gălățeni membri de partid, la care se adaugă încă zece protestatari bucureșteni, ”extrași” din masa de peste o mie de manifestanți anti-PSD de la mitingul din 11 mai a.c., sunt audiați sistematic, în perioada concediilor de vară, într-un vădit stil securistic de tortură psihică, fără a fi, însă, torturați fizic (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/3107-politistii-galateni-isi-ocupa-vara-cu-dosare-politice-comandate-de-psd-impotriva-protestatarilor.html ). Printre cei anchetați se află gălățeni care s-au înscris de curând în noile partide USR și Plus, Petru Panaite, Mirela Bogatu, Alexandru Râmniceanu, sau mai cunoscuții bucureșteni Cristi Dide, Sandy Matei, Denisa Sekete și Mugurel Tolea.
Personajul principal al anchetei de poliție politică, executată cu aprobarea conducerii IPJ Galați, este comisarul șef Paul Grigore, de la Biroul de Investigații Criminale, polițist îmbrăcat de la Armani care pune întrebări de securist sadea. Invariabil, prima întrebare primită direct în față de anchetații ”în cauza privind săvârșirea infracțiunilor de”, așa cum apare scris pe citațiile primite de protestatari, este: ”De unde știați de mitingul PSD?”. Trebuie să dai dovadă de mare subtilitate ca, în era informației, să pui o asemenea întrebare. La IPJ Galați, structură opacă în relația cu publicul, întrebarea este scuzabilă, totuși. Imediat a urmat întrebarea securistică, una care dovedește că băieții ăștia fac poliție politică: ”Sunteți membru al unui partid?”. La afirmația unui manifestant, care i-a replicat iritat că ”în beciurile de aici, înaintașii voștri, securiștii, l-au omorât pe tatăl meu”, polițistul a avut un moment de cumpănă și a recunoscut că ancheta este ”o ambiție a ministrului Carmen Dan” ( se întâmpla înainte de demiterea acesteia). Culmea este că biroul în care au fost anchetați protestatarii membri de partid se află în aripa în care a funcționat Securitatea până și-a schimbat numele în SRI. După acest moment de slăbiciune, polițistul a mitraliat un alt set de întrebări cu care să-i încolțească pe cei acuzați de delict de opinie politică: ”Cine v-a adus?”, ”Cu ce ați venit?”, ”Cine a fost conducătorul?”, ”Ce ați strigat?”. Abia la sfârșit au venit întrebările tehnice: ”Ați comis acte de violență?”, ”Ați fost martor la acte de violență?”, ”De ce nu ați evacuat strada Brăilei?”. Asta, cu toate că, din pozele și din filmările Jandarmeriei, nu reieșea că anchetații ar fi săvârșit acte de violență.
Despre investigația criminală la care a fost supus, Petru Panaite, profesor de istorie la Liceul Anghel Saligny și protestatar, spune: ”O percep ca pe o campanie de poliție politică de tip hollywoodian-dîmbovițean, făcută de niște servitori și instrumente ai unor politicieni mafioți locali. Conducătorii Jandarmeriei și Poliției Galați nu sunt decât niște marionete în mâna politicului. Niște oameni de paie! Confundă România, stat membru al UE, cu Rusia și Turcia, acolo unde clanurile mafiote fac legea”.
Din păcate, ancheta de poliție politică comandată de PSD se desfășoară într-un total anonimat, cu toate că Galațiul are doi parlamentari de opoziție în Comisia de Apărare și Ordine Publică a Camerei Deputaților: pe liberalul Victor Paul Dobre, cel care și-a și impus omul la conducerea IPJ, și pe useristul Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al comisiei.
S.Ț.