”Strategia de termoficare a Galațiului” trâmbițată de primarul Pucheanu este o golănie marca PSDGălățenii și-au ales un primar tânăr care seamănă dezolant de mult cu un activist PCR: multă gargară politică emisă pe un ton convingător și nicio idee. De aproape un an, de când a devenit edilul șef al Galațiului, Ionuț Pucheanu încearcă să ne convingă de faptul că ar avea o strategie de termoficare a orașului. Vorbele iscusite ale primarului vor să acopere, de fapt, intenția clară a municipalității de a renunța la sistemul centralizat. Să renunți la sistemul centralizat de termoficare nu poate face parte din categoria ”strategii”, atâta timp cât tu nu prezinți soluții viabile pentru cele aproximativ 30.000 de locuințe care rămân fără încălzire. Faptul că fiecare gălățean, abandonat prin întreruperea sistemului de termoficare, este lăsat să adopte propria soluție tehnică, nu poate fi numit ”strategie”. Mai ales că rețelele actuale, de gaze și electrică, nu pot face față unei eventuale încărcări cu toți cei care au fost forțați să părăsească sistemul centralizat. Ca să nu mai vorbim de poluarea pe care ar produce-o miile de centrale pe gaze apărute peste noapte.

Ceea ce face acum primarul Ionuț Pucheanu este să pună în practică o strategie a partidului său, PSD, prin care să se piardă urma hoțiilor și proastei administrări a firmei de distribuție a energiei termice Apaterm, devenită apoi Calorgal. În gaura neagră Apaterm, gălățenii au băgat mulți bani care s-au pierdut prin delapidare și prin politica PSD de protecție socială care a permis apariția unui număr imens de rău-platnici. Cifrele amețitoare ale penalităților amestecate în contabilitatea Apaterm au dat posibilitatea unor hoții inimaginabile. Asta și cu complicitatea DNA Galați, parchet care mimează de ceva timp că urmărește evoluțiile financiare ale Apaterm.

O strategie viabilă de termoficare a Galațiului ar fi inclus contorizarea individuală a consumatorilor casnici, în paralel cu găsirea unor soluții tehnice de producere a energiei termice și de transport la prețuri mai mici. De fapt, primarul Ionuț Pucheanu ar fi trebuit să-și asume investiția din bugetul local sau să găsească surse alternative de finanțare. Pentru PSD a fost mai comod să mulgă financiar și electoral sistemul timp de 27 de ani, după care să-l abandoneze, prin hotărârea lui Ionuț Pucheanu, pentru a-și șterge urmele hoțiilor făcute.

S.Ț.