Primarul Stan vrea să scape de vila-ruină din Călimănești dar ține de preț

   Primăria Galați reia, miercurea viitoare, 17 iunie 2015, licitația pentru vânzarea imobilului, teren cu construcție, proprietate privată a municipiului Galați, "Vila Bucegi", situat în orașul Călimănești - Căciulata, județul Vâlcea. Prețul de pornire a licitației este de 213.000 euro, la care se adaugă TVA, deși la o acțiune identică de la începutul lunii în curs nu s-a izbutit găsirea vreunui cumpărător la acest preț.

   După cum a mai arătat cotidianul www.nepasadegalati.ro în anul 2012, imobilul aparţine municipalităţii din anul 2003, dar a zăcut nefolosit şi a consumat inutil mulți bani plătiţi de gălăţeni ca impozite şi taxe. Un primar interbelic, pe numele său Ioan N. Prodrom, a dispus construirea vilei, ce a fost inaugurată în anul 1927, în staţiunea vâlceană, cu destinație de odihnă și agrement pentru funcţionarii publici din Primăria Galați.
   După naţionalizarea de acum fix 67 de ani, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vâlcea, care a abandonat-o în 1993. Vila a fost vandalizată până în 2003, atunci când Primăria Galaţi a reintrat în posesia ei, prin Legea nr. 10/2001. La ora actuală, imobilul de la Călimăneşti-Căciulata se află într-o continuă stare de degradare și probabil că o strategie pe termen lung ar trebui să aibă în vedere reabilitarea și reintroducerea în circuitul turistic, mai ales că zona este una deosebită, încărcată de istorie. Primăria a plătit și plătește de ani buni firme de pază și impozitul legal datorat an de an la bugetul local al oraşului Călimăneşti, sume ce depășesc cumulate de 12 ani valoarea actuală la care se încearcă vânzarea.

   După ce edilii gălățeni au stat atâta vreme cu ceața pe creier în această problemă, singura soluție găsită acum este o vânzare la care, culmea, se și ține de preț. Singura atracție ar putea fi terenul, în suprafață de aproape 1000 mp, evaluat la 114.000 euro, într-o localitate cunoscută pentru tratamentele balneare și cu aerosoli.

   George Marinescu