3 mai - Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Jurnalismul este un bun public, precum sănătatea!

   Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind constată că situaţia industriei de media, în special  condiţia jurnalistului, se deteriorează în fiecare zi, iar libertatea de exprimare devine un moft în conştiinţa puterii politice.

   Cu câteva zile înainte de Ziua Mondială a Libertăţii  Presei,  judecătorii  Curţii Constituţionale  au hotărât să reincrimineze în Codul Penal insulta şi calomnia, ignorând practicile europene şi internaţionale din domeniul libertăţii de exprimare. Din cauza acestei decizii, mulţi jurnalişti, lideri de opinie, lideri de sindicat, analişti etc, pot fi condamnaţi penal şi vor trebui să-şi câştige dreptatea în instanţele internaţionale. 

   De asemenea, instituţiile publice de presă rămân politizate, dialogul social la toate nivelurile este blocat de o legislaţie a muncii restrictivă şi abuzivă, iar presa, în special cea locală, este pe cale de dispariţie. Peste 7.000 de angajaţi din mass-media au fost concediaţi, comitetele sectoriale sunt în continuare blocate iar soluţiile de redresare ale industriei de media, propuse mai marilor ţării, se constată că nu reprezintă o prioritate pentru aceştia.

   Din aceste motive, singura speranţă pentru jurnalistul român rămâne presiunea străzii şi în special presiunea instanţelor internaţionale asupra factorilor decizionali autohtoni. "Publicul trebuie să înţeleagă că jurnalismul este un bun public, că este una dintre pietrele de temelie ale democraţiei. Cetăţenii trebuie să se implice şi să întrebe Guvernul  ce face cu banii noştri ? În ce condiţii cheltuiesc bani pentru insituţiile mass-media publice? Pentru că trebuie procedat în aşa fel încât mass-media să nu fie controlată de către Guvern şi să nu fie manipulată de către politicieni. Aceste lucruri se întâmplă doar când cetăţenii vor conştientiza că mass-media este a lor, că plătesc pentru ea, că sunt banii lor! Jurnalismul şi mass-media trebuie să fie un bun public precum sănătatea. Este dreptul publicului de a fi informat"  a afirmat de curând Jim Boumelha, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind,

Cristi Godinac, Preşedinte