Unde petrec gălățenii mini-vacanța de 1 Mai și Paște

   Cei mai mulți dintre gălățeni preferă să petreacă Paștele acasă, alături de familie. Pentru cei mai puțin legați de tradiții, există varianta ca Paștele să se desfășoare în deplasare, departe de casă. La fel ca anii trecuți, destinațiile preferate sunt cele externe, în special la vecinii bulgari, în Israel sau în Grecia. Cine dorește ceva mai exotic s-a putut orienta spre plajele din Egipt sau, chiar mai departe, spre nisipurile din Caraibe, Pacific sau oceanul Indian.

 

   Paște în Țara Sfântă

  Potrivit agenților de turism, cel mai bun loc pentru a sărbători Învierea este Țara Sfântă. Au gândit la fel și câteva zeci de gălățeni care au achitat circa 700 de euro de persoană pentru o excursie de 6-7 zile la Ierusalim, la începutul lunii mai. Pachetul conține cazarea într-un hotel de trei stele, demi-pensiune, intrările la obiectivele turistice, transferuri și excursii, ghid israelian licențiat (vorbitor de limbă română) și un preot care va însoți grupul pe perioada excursiei. De asemenea, sunt  programate opriri la Tel-Aviv, Haifa, Nazaret, Ierusalim, Bethlehem și râul Iordan. Gălățenii care au optat pentru Grecia au achitat între 100 de euro si 400 de euro, în funcție de durata și condițiile oferite. La Atena, de exemplu, un sejur de 5 zile a costat în jur de 300 de euro, într-un hotel de trei stele. Pachetul include 4 nopți de cazare, cu mic dejun, transport cu avionul, transfer între aeroport și hotel, tur panoramic de oraș, prânz și cine tradiționale de Paște, transferuri pentru slujba de Înviere si mesele traditionale plus asistență turistică din partea agenției. Atenție, însă, nu sunt incluse în preț taxele de aeroport, excursiile opționale, intrările la obiectivele turistice și asigurarea medicală. Pentru cei cu dare de mână, există și variante mult mai scumpe. Destinații precum: insulele din Marea Caraibelor (Jamaica, Bahamas sau Cuba), din Asia (Indonezia sau Thailanda) sau din Oceanul Pacific (Hawaii, Polinezia Franceză) scot din buzunarul turistului câteva mii bune de euro. În urma unui tur al principalelor agenții de turism din oraș, am aflat că, în acest an, cel puțin cinci gălățeni au optat pentru astfel de sejururi costisitoare.

 

   Paște românesc

   Cei care nu își permit să cheltuiască câteva mii de euro pentru o singură vacanță sau cei care nu au timp să plece spre destinații îndepărtate, rămâne varianta România. Cei mai mulți gălățeni care și-au luat bilete prin agențiile locale de turism au optat pentru Valea Prahovei și Bucovina. De pildă, pentru trei zile de cazare cu masa de Paște inclusă, ei au plătit între 70 de euro și 200 de euro, în funcție de condițiile oferite. Hotelierii sau proprietarii de pensiuni s-au pregătit așa cum se cuvine.  În ziua de Paște, înainte de micul dejun, turiștilor li se va pregăti ritualul de primire a "nafurei" (pâine și vin sfințit), după care vor fi invitați să ciocnească ouă roșii.

   Adrian Iftimie