Alarmant: 22 de localităţi gălăţene pot deveni zone defavorizate

   Nu mai puţin de 22 de localităţi din judeţul Galaţi ar putea obţine statutul de zone defavorizate, din cauza situației economice aflată în regim de avarie şi a numărului de şomeri extrem de mare. Conform unei analize a Prefecturii, întocmită de către Vasile Pârlog – şef serviciu în cadrul instituţiei, în această situaţie se află oraşul Bereşti şi comunele Bălăbănești, Bălășești, Băleni, Băneasa, Brăhășești, Buciumeni, Cavadinești, Corni, Costache Negri, Ghidigeni, Gohor, Grivița, Joraști, Nămoloasa, Oancea, Scânteiești, Smulți, Valea Mărului, Vârlezi, Vlădești şi Negrilești, acolo unde ponderea șomerilor din populația stabilă, în vârstă de 18-62 de ani, este de cel puțin trei ori mai mare decât ponderea șomerilor în totalul resurselor de muncă la nivel național. De altfel, potrivit analizei Prefecturii, rata şomajului în judeţul Galaţi a depăşit, în lunile decembrie, ianuarie şi februarie, rata şomajului la nivel naţional cu peste un procent. „Analizând datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică, pentru fiecare dintre cele 65 de unități administrativ teritoariale ale județului, la un număr de 22 de localități, ponderea șomerilor în populația stabilă în vârstă de 18-62 de ani este de cel puțin trei ori mai mare decât ponderea șomerilor în totalul resurselor de muncă la nivel național, în luna decembrie 2012, ianuarie și februarie 2013 (perioada analizată conform cerințelor reglementate de OUG nr 24/1998). În consecință, aceste 22 de localități îndeplinesc criteriul solicitat de actul normativ pentru a obține statutul de zonă defavorizată”, a precizat Vasile Pârlog.

Potrivit acestuia, în cazul celor 22 de unităţi administrativ-teritoriale, singura facilitate posibil de acordat este scutirea de impozit pe profitul aferent investițiilor noi, pe perioada existenței zonei defavorizate, care se aplică numai persoanelor juridice care au obținut, înainte de data de 1 iulie 2003, certificat permanent de investitor în zonă defavorizată.

   Deşi statutul de zonă defavorizată permite acordarea mai multor facilităţi întreprinzătorilor, cu scopul de a atrage investitori, în niciuna dintre cele 22 de localităţi gălăţene nu se poate aplica această regulă.

   Analiza întocmită de Prefectură va fi supusă dezbaterii în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, care se va desfăşura marţi, la Prefectura Galaţi.

   Corina Dobre