Primarul Stan a plătit de șapte ori mai scump un audit deja făcut de PwC pentru municipalitatea Baia Mare

   Afacerile primarului liberal Marius Stan cu banii publici nici măcar originale nu sunt. Tunul financiar legat de auditul comandat asocierii dintre Pricewaterhouse Coopers România și casa de avocatură David și Baias, care ne costă aproximativ 187.000 de euro cu tot cu TVA, a fost exersat înainte de primarul liberal al municipiului Baia Mare. Cu un an înainte de Marius Stan, primarul băimărean Cătălin Cherecheș prevedea o alocație bugetară de aproximativ 100.000 de euro pentru a scoate la licitație auditarea municipalității. La scurt timp, după cum reiese din presa locală, edilul-șef băimărean a încredințat direct auditul asocierii dintre PwC și D&B, dar pentru numai 25.000 de euro. „Totul este foarte ieftin, având în vedere că nu depășim plafonul acela de 15.000 de euro. Costurile totale vor ajunge undeva la 25.000 de euro pentru o muncă de două luni de zile”, a declarat Cătălin Cherecheș pentru ziarul local eMaramures.ro. Pentru a nu depăși pragul de 15.000 de euro acceptat pentru încredințările directe, primarul Cherecheș a împărțit în două lucrarea încredințată auditorului.

 

   ”Auditul pentru Galați seamănă cu lucrarea de doctorat a lui Ponta”

   Suma plătită de gălățeni pentru un audit ale cărui concluzii legate de funcții și persoane sunt, încă, ținute la secret este imensă, având în vedere că structura documentului emis de PwC și D&B este aceeași cu a raportului prezentat în primă fază la Baia Mare, mai puțin datele strict legate de Galați. Asemănarea flagrantă a fost sesizată de președintele PDL Galați, Doruleț Resmeriță: ”Auditul pentru Galați seamănă cu lucrarea de doctorat a lui Ponta. Analizând datele auditului de la Baia Mare și rezultatele de la Galați, nu înțeleg prețul foarte mare pe care l-au plătit gălățenii pentru un act care este în esență același, fiind schimbate doar datele privitoare la Primăria Galați”.

   După contractele imense încredințate de Marius Stan fără licitație pentru Serbările Galațiului, gala de box sau asfaltarea unor străzi fără gropi, prețul plătit pentru audit ar avea o logică. Sunt politicieni locali chiar din USL, din care face parte și primarul Stan, care afirmă că edilul-șef al Galațiului și-a plătit, astfel, un acont către o firmă puternică de avocatură care să-i asigure apărarea în Justiție, după tunurile financiare pe care a început să le dea.

   S.Ț.