Telefonul Copilului Abuzat înregistrează anual sute de apeluri din Galați

   De la începutul anului până în prezent, un număr de 153 de apeluri au fost preluate, prin intermediul Telefonul Copilului Abuzat, de Protecția Copilului Galați pentru soluționarea abuzurilor sesizate. Din păcate, orașul nostru nu face excepție de la astfel de situații. Anual se înregistrează “sute de cazuri de copii care sunt abuzați emoțional, fizic, sunt exploatați prin muncă sau sunt neglijați”, ne-a declar purtătoarea de cuvânt a DGASPC Galați, Nicoleta Ioviță. Asistenții sociali sunt obligați să verifice situația minorilor și să acționeze conform legii pentru rezolvarea problemelor.

 

   Copiii sunt sprijiniți de lege

   Prin Legea 272/2004, au fost înființate instituții care urmăresc respectarea drepturilor copilului. Este vorba, la nivel central, de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, aflat în subordinea Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei. Această instituție are, în principal, rolul de a propune acte normative, de a elabora metodologii, de a iniția campanii pentru prevenirea abuzului. Practic, misiunea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) este de a monitoriza respectarea drepturilor tuturor copiilor şi de a lua toate măsurile pentru a contribui la crearea unei societăţi demne pentru copii, implicând în acest proces autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, societatea civilă, părinţii şi copiii. Instituțiile de proximitate care tratează astfel de situații sunt Direcțiile Generale de Asitență Socială si Protecția Copilului (DGASPC), cu sedii în fiecare oraș al țării. Asociația Copilului Abuzat se alătură acestor instituții și contribuie la depistarea și soluționarea rapidă a injustițiilor pe care le suferă copiii.

 

   116.111 poate salva viața unui copil

   Acest număr de telefon poate fi apelat gratuit de orice copil care se simte abuzat, dar și de alte persoane (vecini, rude, martori) care au cunoștință de astfel de împrejurări. În cel mai scurt timp situația va fi verificată de o autoritate competentă iar copilul va fi dus într-un mediu potrivit pentru el, până la rezolvarea divergențelor. În cazuri excepționale, minorii pot ajunge în grija statului.

   Mihaela Sava