În Noul Galaţi, profesorii sunt luaţi la mişto de municipalitate

   Primăria Noului Galaţi îşi dă cu stângul în dreptul. Cadrele didactice gălăţene au aflat, printr-un e-mail remis de către Serviciul Buget din cadrul municipalităţii, că nu-şi vor primi, în această lună, drepturile salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti. Scrisoarea, transmisă unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiu, nu conţinea niciun fel de explicaţii cu privire la motivul pentru care profesorii nu-şi vor putea încasa banii aferenţi trimestrului întâi, astfel că vestea a generat panică în rândul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar gălăţean, care au ameninţat cu acţionarea în instanţă a Primăriei. „Am cerut şcolilor care au primit acest e-mail să trimită Primăriei o adresă oficială prin care să solicite un punct de vedere oficial. Acel e-mail nu are semnătură sau ştampilă, deci este anonim. Vrem ca Primăria să ofere un document oficial cu argumentul legislativ în baza căruia plata primei tranşe din hotărârile judecătoreşti nu se plăteşte în martie”, ne-a declarat Lidia Antoniu, preşedinte Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi.

   La presiunea mass-mdia, dar şi a cadrelor didactice, Primăria a revenit cu un comunicat de presă în care invoca „o regretabilă eroare” a Serviciului Buget: „Dintr-o regretabilă eroare, emailul adresat unităţilor de învăţământ nu a conţinut şi ataşamentul cu explicaţia motivelor care au generat această situaţie, determinată de faptul că, la nivelul municipiului Galaţi, bugetul anului 2013 încă nu a fost adoptat. Această procedură se va finaliza, conform termenelor legale, cel mai devreme până la sfârşitul lunii martie. Acestui motiv se adaugă faptul că Ministerul Finanţelor încă nu a repartizat sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, sume necesare în vederea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ, precum şi pentru finanţarea hotărârilor judecătoreşti în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Repartizarea acestor sume ce revin municipalităţii pentru obligaţiile de plată pentru unităţile de învăţământ se va face de către Direcţia de Finanţe Publice Galaţi, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii”, au precizat reprezentanţii municipalităţii.

   Preşedintele SIP Galaţi a spus că, în cazul în care profesorii nu vor intra în posesia banilor la începutul lunii aprilie, cadrele didactice vor apela la instanţă pentru a-şi recupera banii. Potrivit liderului SIP, în perioada octombrie 2008 – mai 2013, profesorii ar fi trebuit să primească salarii mai mari cu 34%, însă această hotărâre nu a fost pusă în practică. „Noi am câştigat în instanţă plata acestor drepturi, iar acum aceşti bani ni se vor acorda eşalonat timp de cinci ani”, a precizat Lidia Antoniu.

   Corina Dobre