Piaţa imobiliară stagnează în 2013: nu se vând apartamentele vechi și nici cele noi

   În momentul de față, piața imobiliară din Galați are cerere, are ofertă dar nu are activitate. Concret, gălățenii au nevoie de spații de locuit, pe piață există numeroase apartamente sau case la vânzare însă tranzacții nu se încheie. Bineînțeles, din cauza crizei economice care practic a paralizat afacerile în domeniu. Asta, mai ales, dacă ne raportăm la boom-ul imobiliar din anii 2006-2008 atunci când se construia în draci și agenții încheiau contracte de vânzare-cumpărare pe bandă rulantă. Experţii în domeniul imobiliar nu văd cu ochi buni evoluția pieței imobiliare anul acesta. De ceva timp, prețurile apartamentelor vechi sau noi nu au mai scăzut, nici nu au crescut și de aceea specialiștii recomandă prudență maximă. Adică nu vindeți, iar dacă aveți bani cash puteți eventual să cumpărați, cu speranța ca pe la anul tranzacția să aducă un minim de profit.

 

   Ce locuințe preferă gălățenii

   Potrivit statisticilor, în topul preferințelor sunt apartamentele cu două camere, urmate de cele cu trei camere, de garsoniere și de apartamente cu patru camere. În ceea ce privește anul construcției, pe primul loc în vânzări se situează apartamentele vechi, construite între anii 1970 – 1990, și pe locul doi se situează cele construite între 1990 - 2010. Altfel spus, se pare că gălățeanul se gândește de două ori înainte să-și cumpere o casă și nici nu mai aruncă cu banii pe fereastră așa ușor. Iar cei care totuși vor să cumpere una nouă, nu mai acceptă decât casa gata la cheie, semn că s-au cam dus vremurile când se vindeau casele în stadiul de proiect. Prețul apartamentelor variază între 25.000 și 50.0000 de euro, în funcție de suprafață sau zonă. De exemplu, o garsonieră în Țiglina 1, decomandată, de 25 metri pătrați, se vinde cu 14.000 euro. Un apartament cu două camere, decomandat, cu o suprafață de 50 metri pătrați, se vinde cu 31.000 de euro. În zona IC Frimu, un apartament cu două camere, cu o suprafață 52 metri pătrați, costă 33.000 de euro, în timp ce în cartierul Micro 20, un apartament cu patru camere, în suprafață de 80 metri pătrați, ajunge la 50.000 de euro. Pentru cei care preferă casele, povestea se complică, deoarece prețurile diferă foarte mult în funcție de numeroși factori. Oricum, calculul trebuie pornit de la prețul pe metrul pătrat de pământ (cel puțin 40 euro pe mp, până pe la 300 euro pe mp în zonele centrale). O variantă ar fi zonele învecinate ale orașului spre Vânători, Sat Costi, Smârdan sau Șendreni, acolo unde terenul este mult mai ieftin iar constructorii locali pot fi tocmiți pe bani mai puțini ca în Galați. În Șendreni, există mai multe case noi de vânzare, cu două sau trei camere, cu amprenta pe sol de 70-80 mp și circa 400 mp grădină, la prețuri ce pornesc de la 25.000 euro. În oraș, o vilă situată pe strada Domnească, parter plus etaj, de opt camere, cu suprafața utilă de 350 metri pătrați, se vinde cu 350.000 de euro, în timp ce una cu două etaje, șase camere, în suprafață utilă de 250 metri pătrați, situată pe strada Arcașilor, se vinde cu 120.000 de euro. La prețuri asemănătoare mai există vile noi sau vechi, în zonele centrale, pe Faleză sau în cartierul nou de la iesirea din oraș spre Tulucești.

 

   Penthouse-urile – în cădere liberă

   Dacă în urmă cu un an, un penthouse situat în blocul Vega de la Ultimul Leu, de 250 de metri pătrați, complet mobilat, cu două terase orientate către direcții diferite și cu scară interioară, costa 275.000 de euro, acum unul cu o suprafață de 232 mp, confort lux, situat pe Faleza Dunarii, ajunge la 120.000 de euro.

   Lucian Constantin