Directorul AFDJ Mircea Răzvan Cristea - amendat de Ministerul Transporturilor

   Mircea Răzvan Cristea, numit director general al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi în iunie 2012, a fost amendat de Ministerul Transporturilor cu suma de 10.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată deoarece regia a plătit, timp de zece luni, peste o sută de angajaţi, deşi exista o Hotărâre de Guvern care prevedea concedierea lor colectivă începând cu martie 2012.

   „Situaţia este foarte complicată. Fosta conducere, respectiv directorul Florin Uzumtoma, alături de consiliul de administraţie al cărui preşedinte era tot dumnealui, care ar fi trebuit să pună în aplicare Hotărârea de Guvern nr. 180/2012, potrivit căreia un număr de 112 salariaţi ar fi trebuit să fie concediaţi colectiv, iar la plecare să primească compensaţii financiare, au refuzat să respecte prevederile legale. Aşa se face că, timp de zece luni, aceşti angajaţi au fost plătiţi fără să existe fonduri pentru salariile lor prevăzute în execuţia bugetară pe anul 2012. Doar fosta conducere ştie de unde a avut banii respectivi”, a explicat Ştefan Frunză, liderul sindicatului „Farul”, din cadrul AFDJ Galaţi.

   Cu toate acestea, situaţia a continuat deşi, din iunie 2012, la conducerea regiei aflate în subordinea Ministerului Transporturilor a fost numit liberalul Mircea Răzvan Cristea. „În perioada mai-septembrie 2012, AFDJ nu a avut consiliu de administraţie format, motiv pentru care s-a amânat iarăşi punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern”, a adăugat Frunză.

 

   Un milion de euro, în plus la cheltuielile anuale

   Într-un final, cei peste o sută de angajaţi, care fac parte atât din personalul TESA al regiei cât şi din personalul navigant, au plecat acasă, într-o primă tranşă, pe 15 noiembrie 2012, urmând ca restul să plece începând cu 1 decembrie 2012.

   „Până la urmă, eu am pus în aplicare Hotărârea de Guvern, însă legea aşa prevede, astfel că, până la sfârşitul anului, voi primi amenda de 10.000 de lei pe care trebuie să o plătesc din buzunarul propriu. Nu am cum să contest şi nu sunt singurul director al unei societăţi de stat care se află într-o astfel de situaţie. A fost o hotărâre care trebuia pusă în aplicare în prima jumătate a anului. Pentru că s-a depăşit termenul, a fost depăşită şi execuţia bugetară la AFDJ Galaţi cu aproximativ un milion de euro. Vreau să vă spun că această sumă reprezintă circa 5% din cifra noastră de afaceri, iar cu aceşti bani am fi mărit cu 25% activităţile de întreţinere a şenalului navigabil”, a declarat Mircea Răzvan Cristea.

 

   Alţi bani cheltuiţi pe compensaţiile financiare

   Pe lângă plata salariilor, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos trebuie să ofere acum şi compensaţiile băneşti individuale, constând în echivalentul a 12, 18 sau 24 de salarii medii brute pe unitate, în funcţie de vechime. Majoritatea angajaţilor vor pleca cu 24 de salarii compensatorii, având o vechime de peste 20 de ani, iar câştigul mediu luat în calcul este de 2.653 de lei brut. „În proporţie de peste 90%, a fost alegerea angajaţilor să părăsească unitatea, pentru că majoritatea au avut salarii cuprinse între 1.300-1.500 de lei, aşa că, în realitate, vor primi echivalentul salariilor pe trei ani. Este un avantaj mai ales pentru salariaţii care mai aveau câţiva ani până la pensionare”, a mai spus liderul sindicatului „Farul”, Ştefan Frunză.

   Marilena Dinu