ÎPS Casian Crăciun calcă peste cadavrul Muzeului de Artă Vizuală și se mută în Palatul Episcopal

   Arhiepiscopia „Dunării de Jos” pune cruce celui mai vechi muzeu de artă contemporană din țară. În urma presiunilor lui Casian Crăciun, Consiliul Județului a trimis, pe 29 octombrie, un ordin de evacuare prin care se cere eliberarea Muzeului de Artă Vizuală, clădire care a reprezentat Palatul Episcopal, până în 1966. Coincidență sau nu, anestezistul de la CJ, Nicolae Bacalbașa, a găsit repede o soluție: tot patrimoniul instituţiei de cultură va fi mutat de urgență în blocul V3, de lângă Piaţă, la mică distanță de precupețe și tarabe.

 

   Pus pe chituci cu ajutorul lui Durbacă

   Trecerea din domeniul public în cel privat al Consiliului Judetului Galati, în vederea retrocedării clădirii situată pe strada Domneasca nr. 141, unde funcționează Muzeul de Arta Vizuală, s-a făcut în anul 2006, pe nepusă masă, într-o ședință de CJ. La insistențele lui Casian, aleșii județeni, în frunte cu președintele de la acea vreme, Eugen Durbacă, au votat la unison decizia nr 156, din 31 martie 2006, a Comisiei Speciale de Retrocedare. Conform acelui act, muzeul mai putea funcţiona în actuala clădire doar până pe 31 martie 2007. Cum termenul a expirat demult, ÎPS Casian s-a îndurat să lase muzeul să funcţioneze în clădirea din Domnească 141, contra unei chirii lunare impresionante.

 

   Vilele norvegiene la schimb cu Muzeul

   În urma acestei retrocedări discutabile, înalta față bisericească a pus mâna pe două imobile situate pe strada Domnească. Cele două superbe vile norvegiene, dintre care una este actuala reședință a lui Casian, se aflăm situate în stânga Catedralei. Tot atunci, s-a mai căpătuit cu un imobil de pe strada Mihai Bravu, precum și cu o jumătate de hectar de vie aflată în Bariera Traian. Aceste proprietăți au fost primite în 1966, la schimb cu actualul sediu al muzeului, dar, după cum se vede, ÎPS Casian a obținut retrocedarea Palatului Episcopal, dar nu a mai înapoiat imobilele primite la schimb.

   Sergiu Damian