Superquatro s-a transformat din rege în împărat al banilor publici de pe Dunăre

   Firma de lucrări hidrotehnice Superquatro este un fost sponsor al PDL. Compania adună contracte şi după instalarea liberalului Mircea Cristea la conducerea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ). Societatea gălăţeană Superquatro este, alături de Comision Trade Brăila şi Argos Cernavodă, una dintre cele trei firme abonate la lucrările fluviale. Altfel spus, firma de partid, abonată la banii publici, se asigură că şenalul are o adâncime care să permită navigaţia, scoţând mâlul de pe fundul Dunării. Doar pentru lucrările de dragare de pe Dunărea Fluvială şi braţul de pe Borcea – lotul 3, societatea a primit în acest an nu mai puţin de 1.911.162 lei.

 

   AFDJ dă bani la Superquatro, însă lucrările sunt făcute tot de angajaţii regiei

   Numai în urma ultimului control efectuat de către Curtea de Conturi s-a constatat că Administraţia Fluvială a făcut transpor­tul aluviunilor în locul firmei gălăţene, că­reia, totuşi, i se plătea pentru aceste transporturi. Altfel spus, AFDJ plătea o altă societate pentru acţiuni pe care le făcea tot regia fluvială. Mai exact, în perioada oc­tombrie – decembrie 2010, AFDJ a efectuat transportul aluviunilor în locul firmei Superquatro cu şalanda Igli­cioara 6, de la punctul Albăneşti.

 

    Înfiinţată în perioada PSD, a cotizat la PDL şi primeşte contracte de la PNL

   Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a desfiinţat, la sfârşitul anului 2000, propriul departament de scafandrerie care deservea şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime. La începutul anului următor, întâmplător sau nu, a fost înfiinţată SC Superquatro Grup SRL, specializată tocmai în servicii de scafandrerie. „Erau 16 scafandri la AFDJ. Se plătesc milioane de euro pe contracte cu firme, când se putea putea organiza cel mai puternic serviciu de scafandrerie din România”, ne-a declarat Vasile Cosma, fost scafandru al AFDJ.

   Sterică Atanasiu este directorul firmei gălăţene. Omul de afaceri s-a bazat mereu pe doi reprezentanţi ai statului care au activat în companiile fluviale de stat, partenere de afaceri: PSD-istul Florin Popa şi PDL-istul Mihai Ochialbescu. Florin Popa - fost city-manager (actual, viceprimar) şi ex-director al APDM, până în 2005. De altfel, Florin Popa a fost şi consilierul lui Sterică Atanasiu, cu un salariu de 2.000 de euro pe lună. Printre contractele celebre primite cadou de către Superquatro este şi cel al ranfluării navei Transilvania, în care APDM „a donat” peste 3,6 milioane de euro. La conducerea APDM se afla, la acea vreme, Mihai Ochialbescu.

 

    Şi unde se duc banii? Superquatro merge pe minus

   Deşi primeşte, anual, contracte de miloane de euro, firma de servicii fluviale raportează pierderi imense an de an: 2009 – pierdere de 216.493 de lei, 2010 – pierdere de 4.162.33 de lei, 2011 – pierdere de 821.889 de lei.

    Marian Păvălaşc