Două case din perioada „belle epoque” a Galațiului sunt lăsate să se năruie

   Istoria Galațiului este lăsată să moară. Două clădiri de pe strada Domnească, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea sunt la un pas să se prăbușească în stradă. Este vorba de imobilele de la numerele 95 și 97, de lângă Liceul de Artă, care timp de două decenii au fost lăsate de izbeliște de administrația locală. După nenumărate sesizări din partea conducerii Liceului de Artă și a Inspectoratului de Stat în Construcții, Primăria a catadicsit să monteze două plase de protecție, niște bare din fier și o plăcuță pe care scrie „atenție, pericol de prăbușire!”. La puțin timp, însă, o parte din obiectele din fier au fost furate și vândute la centrele de colectare, iar plasele au fost zdrențuite.

 

   Pericolul pândește

   Situația este cu atât mai gravă cu cât cele două clădiri sunt doar la un metru distanța de stația de autobuz și, zilnic, trec pe lânga ele sute de trecători și elevi. În orice moment, bucăți mari de tencuială s-ar putea desprinde și ar putea răni pe cineva. „Clădirile reprezintă un real pericol pentru elevi. Noi am făcut diverse sesizări, dar fără prea mult succes. În afară să monteze acele bare metalice, autoritățile nu au făcut nimic”, ne-a spus Ioan Tudor, directorul Liceului de Artă. Imobilele respective au fost mulți ani în administrarea Liceului de Artă, unde au funcționat un atelier de muzică și unul pentru meșteri. În urma cu șapte ani, ele au fost revendicate în instanța, iar actualii proprietari le-au lăsat să se dregradeze și mai mult.

 

   O casă râde, alta plânge

   Starea deplorabilă în care arată cele două clădiri reprezentative pentru zona veche a orașului a ajuns și în aten’ia Direcției Județene pentru Cultură, care a cerut noilor proprietari să întreprindă măsuri urgente pentru salvarea lor. Până la această dată, doar propietarul imobilului de la nr. 95 a prezentat Direcției pentru Cultură un proiect de reabilitare. „Proiectul a primit avizul nostru și ne bucură mult faptul că imobilul își va recăpăta frumusețea de odinioară”, a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției pentru Cultură. Nu același lucru putem afirma despre imobilul de la numărul 97, care este sortit să se prăbușească în stradă. Potrivit surselor noastre, jumătate din clădire aparține unui cetățean stabilit în străinătate, iar cealaltă jumătate se află în litigiu. „Casa se află în stadiul acesta din cauza foștilor proprietari, care au intrat în posesia ei după naționalizare, adică Primăria Galați. Pentru acest imobil nu există niciun proiect de reabilitare. Am înțeles că se dorește vânzarea ei. Este păcat că această clădire nu poate fi salvată”, a încheiat Marius Mitrof.

   Lucian Constantin